Ergonomik olmayan sıralar ve yanlış çanta

Ergonomik olmayan sıralar ve yanlış çanta kullanımı hasta yapıyor


SAMSUN (A.A) - Anıl Kuru - Uzmanlar, okullarda kullanılan ergonomik olmayan sıraların ve yanlış çanta kullanımı sonucu çocuklarda omurga şekil bozukluğu hastalıklarının gelişebileceği uyarısında bulunuyor.
     Samsun Romatem Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Rabia Cerrah Karanfil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağır okul çantalarının yanlış pozisyonda taşınmasının, ciddi kronik bel ağrısına neden olabileceğini belirtti.
     Tek omuzda taşınan normalden ağır çantaların çocuklarda duruş bozukluğu oluşturduğunu vurgulayan Karanfil, Okul çantasının ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 15ini geçmemeli. Çantanın her iki omuz askısı da takılmalı ve yük sırta eşit dağılmalı. Sırt çantasının uzun süreli kullanımından kaçınılmalı. Ağır olan kitaplar okullarda bırakılmalı dedi.
     Kardiyoloji uzmanı Dr. Yunus Amasyalı ise okullarda kullanılan ergonomik olmayan sıraların ve yanlış çanta kullanımının omurgada şekil bozukluklarına neden olabileceğini söyledi.
     Hastalığın, omurgadaki eğriliğin artması ya da omurganın düzleşmesi şeklinde geliştiğini ifade eden Amasyalı, şunları kaydetti:
     Omurgadaki bu rahatsızlık ilerledikçe bel, sırt ve boyun ağrıları oluşur. Okullarda kullanılan sıralarda ergonomiye çok dikkat edilmediği için aynı sıralarda bazen birinci sınıf öğrencileri bazen de yedinci sınıf öğrencileri oturuyor. Aynı oturma genişliği ve aynı yükseklikte sandalye ve masaları birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar olan çocuklar ortak kullanıyor. Bu durum çocuk gelişimine uygun değil. Her sınıfta sıraların oturma genişliği ve sırt yüksekliğinin farklı olması lazım. Sıralar her yaş gurubuna ve her vücut yapısına göre farklı olmalı. Sıraların oturma yerleri standart yapıldığı için belirli bir süreden sonra belde, sırtta,boyunda ağrılara, şekil bozukluklarına neden oluyor.
    
     -Sıralar uzman görüşü alınarak düzenlenmeli-
    
     Uzman görüşü alınarak okullarda kullanılan sıraların çocuğun yaşına ve boyuna göre oturma genişliği ve yüksekliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini anlatan Amasyalı, sözlerini şöyle tamamladı:
     Her sınıfın masa ve sandalyesi farklı olmalı. Sadece sıralarda düzenleme yapmak yetmez. Gelişme çağındaki çocuklarda aileler mutlaka beslenmeye dikkat etmeli. Özellikle yoğurt, süt, peynir gibi kalsiyum deposu ürünler ve vitamin kaynağı olan meyve sebze bolca tüketilmeli. Özellikle D vitamini için çocukların güneş görmeleri çok önemli. Çünkü bu tip deformasyonlar sadece sırt çantası ve oturma bozukluğuyla olmuyor. Beslenme bozukluklarıyla da ilgili bir durum.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Ergonomik olmayan sıralar ve yanlış çanta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER