Eski başbakanlardan Menderesin idamının 51. yılı

Eski başbakanlardan Menderesin idamının 51. yılı -CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: Geçen bu 52 yılda, ülkemiz o gün sekteye uğrayan demokrasi ve özgürlükler yolculuğunu henüz tamamlayamamıştır


MANİSA (A.A) - CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiyenin, 1960 askeri darbesi ve eski başbakanlardan Adnan Menderesin idam edilmesiyle sekteye uğrayan demokrasi ve özgürlükler yolculuğunu, aradan geçen 52 yılda henüz tamamlayamadığını belirtti.
     Özel, merhum Başbakan Adnan Menderesin 1960 askeri darbesi sonrası idam edilerek hayatına son verilmesinin 51. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye tarihinin en acı ve en vahim olaylarından birinin yaşandığı 27 Mayıs 1960 darbesi ve bu darbenin sonrasında yaşananların, bir kara leke olarak hala karşılarında durduğunu ifade etti.
     Darbelerle egemenliğinin hiçe saymış bir halkın evladı olarak, nedeni her ne olursa olsun yapılan hiçbir darbenin meşru gerekçesinin olmadığına yürekten inandığını belirten Özel, şunları kaydetti:
     Özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini kardeşçe yürütmüş bu ülke, kurtuluş ve kuruluşun partisi olan CHPnin mensupları içerisinden demokratça ve hür iradeleriyle bir başka partinin oluşmasına şahitlik etmiş ve bu sayede çok partili hayata geçiş yaparak demokrasi yolculuğunda büyük bir adım atmıştır. Bu genç ülkenin, çok partili hayata geçişin sancılarını yaşadığı bir süreçte, ne acıdır ki demokrasi yolculuğu sekteye uğratılmış ve 27 Mayıs darbesi gerçekleşmiştir. İşte bu darbenin sonucunda 17 Eylülde idam edilen Başbakan Adnan Menderesin bugün 52. ölüm yıldönümüdür.
     Başbakan Adnan Menderes ile birlikte Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkanın da ölümlerinin üzerinden geçen bu 52 yılda, ülkemiz o gün sekteye uğrayan demokrasi ve özgürlükler yolculuğunu henüz tamamlayamamıştır. Böylesi bir günde, ülkemizin tarihinden alacağı önemli dersler olduğuna inanıyor , tüm darbe süreçlerinin sonucunda kaybettiğimiz bütün vatan evlatlarını rahmet ve saygı ile anıyorum.
    
     Muhabir: Turgay Duyar
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Eski başbakanlardan Menderesin idamının 51. yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER