Eskişehirdeki ihale soruşturması

Eskişehirdeki ihale soruşturması -Savcılık, soruşturmaya ilişkin 6 ayrı iddianame hazırladı -Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşenin de aralarında bulunduğu 24 kişi, 1. ve 2. Ağır Ceza mahkemelerinde yargılanacak


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olunduğu iddiası üzerine başlatılan soruşturmada savcılık, 6 ayrı iddianame hazırladı.
     Eskişehir 1. ve 2. Ağır Ceza mahkemelerince kabul edilen iddianamelerde, "kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ile suçlanan 24 kişinin yargılanmasına, 17-24-31 Mayıs ve 13 Haziranda başlanacak.
     Davaların birinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de yargılanacak.
     Belediye tarafından yapılan Porsuk Çayı ve muhtelif kanallarda düzenlemeler, masal dünyası ve Eskişehir kentsel gelişim projesi yapım ihalelerine fesat karıştırıldığı, kamu zararına neden olunduğu öne sürülen iddianamelerde, soruşturmaya konu edilen ihalelerin yaklaşık mali boyutunun, 120 milyon lira olduğu belirtildi.
     İddianamelerde, "Meblağın büyüklüğü karşısında hiyerarşik yapı içerisinde çalışan görevlilerin, suçu iştirak halinde işledikleri anlaşılmaktadır. Bahse konu ihalelerde, ihaleye çıkılmadan önce mevzuat gereğince hazırlanması gereken evraklar, ilgili kanun ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmesine rağmen, her ihalede bilinçli olarak bir kaçı muhakkak eksik hazırlanarak, (konuyu inceleyen bilirkişiler verdikleri raporlarda, bu evrakların eksik olmasının ihaleye katılacak olan firmalar açısından belirsizliğe neden olacağından rekabet ortamını bozarak ihaleye fesat suçunun oluştuğunu belirtmişlerdir) 5 yıl boyunca aynı irade ile çok basit evrakların hazırlanmaması, şüphelilerin, eylemlerinde sürekliliği ve karalılığını ortaya koyduğunun açık göstergesi olmuştur" ifadeleri de kullanıldı.
     Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Ocakta, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 kişiden 5i tutuklanmış, 18i sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Tutuklanan 5 kişi ise bir süre sonra üst mahkemeye yapılan itirazların ardından tahliye edilmişti. Büyükerşen de 31 Ocakta Cumhuriyet Başsavcısının çağrısı üzerine soruşturmayla ilgili savcıya ifade vermişti.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirdeki ihale soruşturması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER