Fındık bahçeleri bakımsız kalınca verim düşüyor

Fındık bahçeleri bakımsız kalınca verim düşüyor -Ordu Ziraat Odası Başkanı Cörüt: -"Bakımı yapılan bir dönüm bahçede 200 ile 300 kilogram fındık toplanırken bu rakam üreticilerin ilgisizliğinden dolayı 80 kilograma kadar düştü"


ORDU (A.A) - Fındık bahçelerine ürünün olgunlaşma döneminde bakım yapılmaması nedeniyle rekoltede önemli düşüş yaşanıyor.
     Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine, yaptıkları bir araştırma sonucunda fındık üreticilerinin bahçelerine ilgisiz kaldıklarını belirlediklerini söyledi. Bu ilgisizliğin günden güne arttığını ifade eden Cörüt, bunun rekolte ve ürünün kalitesine olumsuz yansıdığını anlattı.
     "Son yıllarda özellikle fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan dolayı üreticimiz bahçesine sahip çıkmıyor" diyen Cörüt, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Üretici adeta umursamaz olmuş. Son dönemde fındık bahçesinde gübreleme başta olmak üzere ilaçla mücadelede de gerekli işlemleri yerine getirmiyor. Bahçesinde dededen kalma yaşlı ağaçları kesip gençleştirmiyor, yeteri kadar budama yapmıyor. Çiftçimiz, hiçbir şey umurunda değilmiş gibi davranıyor. Durum böyle olunca da hem rekolte düşük kalıyor hem de fındık kalitesi istenilen seviyede olmuyor."
    
     -"Üretici, alan bazlı destek parasına güveniyor"-
    
     Fındık üreticilerinin bahçe bakımı yapmamasının nedenleri arasında, alan bazlı destek ödemelerinin de yer aldığını anlatan Cörüt, "Üretici zaten oradan paramı alıyorum düşüncesinde. 15-20 dönüm bahçesi olan bir üretici ciddi miktarlarda destek ödemesi alıyor. Ortaya çıkan bu tabloda biraz da bunun etkisi var. Alan bazlı gelir desteği mutlaka fındık fiyatına yansıtılmalı. Eğer yansıtılsa bu sefer üretici bahçesine gerekli bakımı yapacak. Bu sefer de fındık rekoltesi yüksek olacaktır. Böylece ülke ekonomisi, üreticinin kendisi, ihracatçılarımız ve tüccarlarımız kazanacaktır" diye konuştu.
     Cörüt, dönüm başına alınan fındık miktarının ciddi oranda düştüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
     "Bakımı yapılan bir dönüm bahçede 200 ile 300 kilogram fındık toplanırken bu rakam üreticilerin ilgisizliğinden dolayı 80 kilograma kadar düştü. İtalya ve İspanyada bir dönümden alınan ürün 300 ile 500 kilograma kadar çıkıyor. Avrupa ülkelerindeki üreticiler fındık bahçelerine bizden daha iyi bakım yapıyor. Ortaya çıkan rakamlardan bunları rahatlıkla anlayabiliyoruz. Türkiyede bakımsız kalan bahçelerden kaliteli ürün alınamıyor. Bunların hepsi fiyatlara da bir şekilde yansıyor."
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Fındık bahçeleri bakımsız kalınca verim düşüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER