Fındık zor kuruyunca fındık kurutma fırını

Fındık zor kuruyunca fındık kurutma fırını yaptı -Trabzonlu fındık üreticisi Servet Çalık, yağışlı iklim şartlarının hakim olduğu Doğu Karadenizde fındığını kurutmakta zorluk çekince fındık kurutma fırını yaptı (Fotoğraf


TRABZON (A.A) - Atilla Kurtoğlu - Trabzonlu fındık üreticisi Servet Çalık, yağışlı iklim şartlarının hakim olduğu Doğu Karadenizde fındığını kurutmakta zorluk çekince fındık kurutma fırını yaptı.
     Yomra ilçesine bağlı Yenice köyünde yaşayan Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin yağışlı olması ve fındık kurutmak için harmanların az olması nedeniyle fındık kurutmada sorun yaşandığını belirtti.
     Fındığı havaların güneşli seyretmesi halinde en erken 7-8 günde kurutabildiğini anlatan Çalık, Fındığı daha kolay nasıl kurutabileceğimi düşününce aklıma böyle bir fikir geldi. Sıcak çelik boruların arasına fındığı koyarsak daha hızlı ve zahmetsiz kuruyabileceğini düşündüm. Tahtalardan, içine fındık doldurabileceğim buzdolabı benzeri dikdörtgen bir depo yaptım. Altında fırın bulunan yaklaşık 1.5 metrekarelik deponun içine sık aralıklarla çelik borular yerleştirdim. Çalışma sistemi kalorifer radyatörü gibi. Alttaki fırını yaktığımda çelik borular içindeki su ısınıyor, böylece boruların arasına döktüğüm fındık kuruyor. Daha sonra fırının altındaki kapağı açıp kuruttuğum fındığı çuvallara dolduruyorum dedi.
     Çalık, 2 ton fındık kapasiteli fırını yaklaşık 6 yıl önce yaptığını, o zamandan beri fındığını sorunsuz kuruttuğunu ifade ederek, Patoz makinesinin hortumundan fındığı direkt fırına döküyorum. Fırını eskiden tüple çalıştırıyordum ancak tüp pahalı olunca artık odun kullanıyorum. Bahçemden, fındıklıktan topladığım odun parçalarıyla fırını yakıyorum, böylece para harcamadan fındığımı kurutuyorum diye konuştu.
     Fırında kuruttuğu fındıkta yağlanma ve çürüme olmadığını kaydeden Çalık, Fındığı harmana serdiğimiz zaman mutlaka nem alıyor, nemden dolayı yağlanan ya da çürüyen fındık oluyordu. Fırında kuruttuğum fındığın kalite ve randımanında da düşüş olmuyor. Fındık kabuğundan çıksa da çürümeden kuruyor dedi.
     Çalık, yaptığı fındık kurutma fırınının patentini almadığını, başka fırın yapmayı da düşünmediğini belirterek, Çünkü ticaret benim işim değil. Fındık kurutma fırınını görüp soran çok. Gelip bakıyorlar, ben de yapacağım diyorlar ama henüz çevremde benden başka yapan olmadı diye konuştu.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Fındık zor kuruyunca fındık kurutma fırını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER