Fırat Üniversitesinde Milli Hakimiyet ve Cumhuriyet

Fırat Üniversitesinde Milli Hakimiyet ve Cumhuriyet konulu panel


ELAZIĞ (A.A) - Fırat Üniversitesinde (FÜ) Milli Hakimiyet ve Cumhuriyet konulu panel düzenlendi.
     Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bahaeddin Ögel Konferans Salonunda FÜ İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Milli Hakimiyet ve Cumhuriyet konulu panel düzenlendi.
     Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, hakimiyet sözcüğünün en üstün irade ve otorite anlamına geldiğini vurgulayarak, hakimiyetin kaynağının temelini, tarih felsefesiyle uğraşanların ilahi ve beşeri olarak iki grupta ele aldıklarını belirtti.
     Hakimiyet anlayışının uygulamalarının zaman içinde milletten millete değişen farklı şekiller de kabul edildiğinin bilindiğini aktaran ve hakimiyetin de insanlığın geçirdiği değişimlere göre değişim gösterdiğini savunan Prof. Dr. Yılmazçelik, şunları kaydetti:
     İnsanlık tarihiyle birlikte var olan bu duygu uzun yıllar boyunca kaynağını ilahi bir güçten almıştır. Bütün ilk ve orta çağ ve yeni çağ toplumlarında hakimiyetin ilahi bir güce dayandırıldığı bilinmektedir. Fakat özellikle yeni çağdan itibaren maddi alanda yapılan teknolojik gelişmeler bu anlayışın kaynağı ve uygulaması üzerinde de tesirli olmuştur.
     Panelde Prof. Dr. Ömer Osman Umar ve Prof. Dr. Ahmet Aksın da birer konuşma yaptı.
    
     Muhabir: Bestami Bodruk / Emrah Gökmen
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Fırat Üniversitesinde Milli Hakimiyet ve Cumhuriyet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER