Futbolda hakem kararlarının şiddete etkisi

Futbolda hakem kararlarının şiddete etkisi -ERÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Koçer tarafından Kayseride 178 taraftar üzerinde yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 21,3ü hakemlerin verdiği yanlış ka


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Koçer tarafından Kayseride 178 taraftar üzerinde yapılan araştırmada, hakemlerin verdiği yanlış kararlar, futbolda şiddete neden olan faktörler arasında ilk sırada yer aldı.
     Koçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Futbol Derneklerine Üye Olan Taraftarların Şiddet ve Holiganizm Eğilimlerinin Belirlenmesi: Kayseri Örneği adlı araştırması hakkında bilgi verdi.
     Kayserideki 5 taraftar derneğine üye 178 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı araştırmada, katılımcıların büyük çoğunluğunun maç biletlerini ücretsiz temin ettiği sonucuna ulaştığını belirten Koçer, Taraftarın yüzde 65,2si maç biletlerini taraftar gruplarından, yüzde 6,7si kulüpten temin ederken, yüzde 22,5i kendisi satın alıyor. Biletini taraftar gruplarından temin edenler, kendisi satın alanlara göre daha fazla şiddet ve saldırgan davranış eğiliminde oluyor. Taraftarları şiddet ve saldırganlığa yönelten dışsal faktörlerin başında yüzde 21,3le hakemin verdiği yanlış kararlar, yüzde 20,1le spor medyasındaki haber ve yorumlar, yüzde 19,6 ile Futbol Federasyonunun aldığı kararlar yer alıyor diye konuştu.
     Taraftarların yüzde 10,9unun kulüp yöneticilerinin açıklamalarından, yüzde 6,3ünün ise futbolcuların açıklamaları ve davranışlarından etkilenerek şiddet ve saldırgan tutum sergilediklerini ifade eden Koçer, şunları kaydetti:
     Taraftarlar gazetelerde takımlarıyla ilgili genellikle şiddet içerikli haber ve yorumları takip ediyor. Taraftarların yüzde 34,1i hakaret içeren kışkırtıcı haber ve yorumları, yüzde 25i şiddet ve saldırganlıkla ilgili haber ve yorumları, yüzde 26,1i bilgilendirici haberleri ve yorumları, yüzde 12,5i ise eğitici haberleri ve yorumları takip ediyor. Sonuçlara bakıldığında taraftar gruplarının yaklaşık yüzde 60ının takımlarıyla ilgili şiddet içerikli haberleri takip ettiği ortaya çıkıyor.
    
     -Bekar taraftarlar, şiddete daha fazla meyilli-
    
     Bekar taraftarların evli taraftarlara göre daha fazla şiddet eğilimi gösterdiğini dile getiren Mustafa Koçer, araştırmayla ilgili su şonuçları paylaştı:
     Evli olan taraftarlar, bekar olanlara kıyasla, takım yenildiğinde daha az saldırgan davranış içinde bulunuyor ve medyada çıkan olumsuz haberlerden daha az etkileniyor. Evli taraftarlar, maça daha çok küfür etmek ve rahatlamak için geliyor. 18 yaşından küçük taraftarlar ise diğer yaş gruplarına göre daha fazla şiddet ve saldırganlık eğilimi gösteriyor. Çünkü, 18 yaş altındaki taraftarlar, başkalarının yönlendirmelerine daha açık olduğu ve duygularına göre hareket ettikleri için şiddete daha fazla meyilli oluyorlar. 18 yaşından büyük taraftarlar ise kişilikleri oturduğu, hayata daha gerçekçi bakabildikleri ve kendi fikirleriyle, düşünceleriyle hareket edebilme kabiliyetleri geliştiği için daha az şiddet ve saldırgan tutum sergiliyorlar.
     Yrd. Doç. Dr. Koçer, taraftarların şiddet ve holiganizm davranışlarının engellenmesinde medya başta olmak üzere hakemler, futbolcular, taraftarlar, dernekler, kulüpler, federasyon yetkilileri ve devletin birlikte gayret göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, Futbolcuların yaptıkları hareket ve açıklamalara dikkat etmesi, hakemlerin de aldıkları kararlarda şeffaf olması ve maç sonrasında medya ile bunun gerekçeli nedenlerini paylaşması, sporda şiddetin azaltılması açından önem arz ediyor dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Futbolda hakem kararlarının şiddete etkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER