Gaziantepten kısa kısa

Gaziantepten kısa kısa -BESYOda Biyolojik Evrim konulu konferans


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda (BESYO), Biyolojik Evrim konulu konferans düzenlendi.
     GAÜNden yapılan yazılı açıklamaya göre, Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, konferansta biyolojik evrim ve insanlığın kökeni hakkında bilgi verdi.
     Evrimin, türlerin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanma süreci olduğunu belirten Özaslan, çeşitli bitki ve hayvanların nasıl ortaya çıktığı sorusuna yanıt bulmaya çalışan bir kavram olduğunu aktardı.
     Nereden geldik, nereye gidiyoruz, çevremizdeki canlılar niye var ve neden her biri farklı şekilde yapılmıştır sorusunun ilk defa söylendiği tarih, evrim biliminin başlangıcını oluşturuyor diyen Özaslan, şunları kaydetti:
     Buna paralel olarak insanlığın ortaya çıkışıyla ilgili 4 farklı kuram var. Bunlar planetler veya yıldızlar arası yaşamın transferi, kendiliğinden yaratılış, moleküler yaratılış ve tanrı tarafından doğrudan yaratılış olarak tanımlanıyor. İlk üç kuram çeşitli bilimsel verilerle çürütüldü. Tanrı tarafından doğrudan yaratılış, kuramı dört büyük din taraftarlarınca benimsendi. Dolayısıyla dünya üzerinde yaşayan insanların büyük çoğunluğu insanlığın nereden geldiği ve nereye gittiği konusunda belirli bir inanç eğilimi gösterdi.
     Konferansın sonunda GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Özaslana plaket verdi.
    
     -Sağlık personeline yönelik Osmanlıca dil eğitimi
    
     Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, sağlık personelleri için Osmanlıca okuma-yazma eğitimi kursu başlatacaklarını bildirdi.
     Karakök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 Aralık Pazartesi günü başlayacak eğitim için başvuruların Halk Eğitimi Müdürlüğüne yapıldığını ifade etti.
     Şu ana kadar 40 personelin başvuru yaptığını belirten Karakök, kursun 2 ay süreceğini, programı başarıyla tamamlayanlara İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sertifika verileceğini kaydetti.
     Açılacak kursun kültürel bir faaliyet olduğunu dile getiren Karakök, şöyle devam etti:
     Geçmişle olan bağların sağlayan Osmanlıca, yaşamın birçok alanında gereklidir. Şu anda bir mezar taşında ne yazdığını okuyamıyoruz, tarihi mekanlarda kitabeleri anlayamıyoruz. Hukuk dilinde ve resmi yazışmalarda Osmanlıca çoğu zaman gerekli oluyor. Bunun için bu eğitim önemsiyoruz.
    
     -Mevlanayı anma programı düzenlendi
    
     Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulunda Hz. Mevlananın 739uncu vuslat yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.
     GAÜNden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yüksekokul Müdür Yardımcısı öğretim görevlisi Halil Korkmaz, törenin gerçekleşmesinde katkı sağlayan Yüksekokul Sekreteri Bilal Erdoğan ve öğrencileri kutladı.
     Mesnevinin gittiği her yerde elden ele, kalpten kalbe dolaştığını ifade eden Korkmaz, Daima sevgi dolu olun, hoşgörülü olun ve çalışarak kendinize, ailenize ve milletimize yararlı olun tavsiyesinde bulundu.
     Mevlananın hayatı, eserleri ve felsefesi üzerine sunum yapan öğrencilerden Nuriye Gürocak, Mevlananın 7 öğüdüne dikkat çekti.
     Öğrencilerden Emine Asma da Mevlananın Etme şiirini okudu.
    
     Muhabir: Zekeriye Şimşek - Kaan Bozdoğan - Zerin Özdilek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Gaziantepten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER