Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: -Bundan 10 yıl önce Gaziantep denildiği zaman insanların aklına sadece kebap, lahmacun, baklava ve fıstık gelirken, bugün UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Aday Listesine girmiş bir Gaziantep


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Bundan 10 yıl önce Gaziantep denildiği zaman insanların aklına sadece kebap, lahmacun, baklava ve fıstık gelirken, bugün UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesine girmiş bir Gaziantep geliyor dedi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, son 10 yılda yaptığı tarihi ve kültürel hizmetlerle hızlı bir dönüşüm yaşayan Gaziantepin, Zeugma Antik Kent ve Yesemek Açık Hava Müzesi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesine girdiği hatırlatıldı. Avrupa Diploması ödülünü ve 12 Yıldız Kent ödülünü alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin, tarihi yapıların korunması ve kültürel değerlerin ortaya çıkarılmasında önemli projelere imza attığı, yaptığı müzelerle de Gaziantepin adının müzeler kenti olarak anılmaya başlandığı belirtildi.
     Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Başkanı olan Asım Güzelbey, Gaziantepteki tarihi yapıların büyük bölümünü restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını ifade etti.
     Kentte çok hızlı bir dönüşüm yaşandığını vurgulayan Güzelbey, Bundan 10 yıl önce Gaziantep denildiği zaman insanların aklına sadece kebap, lahmacun, baklava ve fıstık gelirken, bugün UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Aday Listesine girmiş bir Gaziantep geliyor. Kültür yolu, kalesi, Bey Mahallesi, birçok tarihi eserleri ve dünya çapında üne sahip Mozaik Müzesi ile tarihi bir değişim yaşıyor. Bu değişime gerçekten ihtiyaç vardı. Çünkü burası dünyanın en eski yerleşkelerinden birisi diye konuştu.
     Gaziantepin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına işaret eden Güzelbey, Gaziantepin özüne ve geçmişine sahip çıktığını anlatırken, Yaklaşık bin 500 tarihi eser restorasyonu ile zannedersem dünya rekor kıran bir şehir olduk ifadesini kullandı.
     Bey Mahallesinde 200 tarihi Antep evini restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını hatırlatan Güzelbey, Bey Mahallesinin hem Antep savunmasına şahitlik yaptığını hem de Atatürkün nüfusa kayıtlı olduğu mahalle olduğunu, bu mahallede Atatürkü anlatan bir anı evi yapacaklarını kaydetti.
     Kale ve etrafındaki restorasyon çalışmalarından bahseden Asım Güzelbey, hem tarihi yapıları restore ettirdiklerini hem de park ve yeşil alan yaptıklarını söyledi. Güzelbey, Bugün Gaziantep tek başına bir turizm kenti oldu. Kalenin etrafında 20-30 tane Gaziantep plakalı olmayan otobüs veya minibüsleri görebiliyorsunuz. İnsanlar akın akın Gaziantepin kalesini, tarihi yapılarını, Zeugma, Gezegenevi ve Bilimevini görmeye geliyorlar. Ama bu arada lezzetli kebabını, lahmacununu, baklavasını da yiyorlar şeklinde konuştu.
     Asım Güzelbey, Türkiyede sanayisiyle ünlü Gaziantepin bugün tarih ve kültür turizmiyle adından söz ettirdiğine işaret etti.
     Dünya genelinden yaşanan küresel ısınmanın ciddi şekilde tehlike arz ettiğini, bu bağlamda Türkiyede ilk kez Gaziantepin İklim Eylem Planı hazırladığını belirten Güzelbey, Artık dünyanın bütün belediye başkanları kentlerine yaptıkları parkları söylemiyorlar. Küresel ve ısınma iklimsel değişiklikler karşısında yaptıkları değişiklikleri anlatıyorlar. Tarih yapılara için yaptıkları çalışmaları anlatıyorlar. Gaziantep olarak ilk kez İklim Eylem Planı yaptık ve Brezilyada Rio+20 Zirvesinde projemizi anlattık dedi.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER