Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Irkın:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Irkın: Yerel çeşitlerle meyve bahçesi kurmak isteyen üreticilerimize, teknik destek ve danışmanlık yanında fidan temini konusunda da yardımcı olunacaktır


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, yerel çeşitlerle meyve bahçesi kurmak isteyen üreticilere, teknik destek ve danışmanlık yanında fidan temini konusunda da yardımcı olunacağını söyledi.
     Irkın, yaptığı açıklamada, Gümüşhaneye özgü yerel çeşitlerin yetiştirildiği ve elma, armut başta olmak üzere kayısı, kuşburnu, dut, alıç gibi meyvecilik faaliyetlerinin hayat bulduğu yerin Çoruh tarım havzası olduğunu belirterek, Tarım parsellerinin küçük oluşu, makineli tarıma elverişli olmaması gibi olumsuz faktörler yanında iklim şartlarının meyveciliğe imkan vermesi, Gümüşhanede meyvecilik kültürünün oluşmasına neden olmuştur dedi.
     Tarımsal faaliyetleri, özellikle uzun yıllara dayalı meyvecilik faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyen en büyük etkenin kırsal alandan kentlere yapılan yoğun göç faaliyetleri olduğunu ifade eden Irkın, Uzun soluklu çalışma gerektiren meyvecilik faaliyetleri için, üreticinin arazisinin başında bulunması oldukça önemlidir diye konuştu.
     Yerel meyvelerle kurulan bahçelerde, ağaçların yüksek taç yapısı, birim alana dikilen ağaç sayısının azlığı gibi teknik nedenlerle, birim alandan alınan verimin düşük kaldığını dile getiren Irkın, Tarımsal faaliyetlerin, özellikle girdi temini ve bakım işlerinin özel sektör tarafından yürütüldüğü dikkate alındığında, eski plantasyon meyve bahçelerinin budama, gübreleme gibi bakım işleri konusunda, üreticiler masraf yapmak istememektedir. Dolayısıyla bakımsız, hastalıklı ve yaşlı bahçeler artmakta, yeni plantasyonlar da kurulmadığı için sürdürülebilir meyvecilik faaliyetleri yapılamamaktadır diye konuştu.
     Yeni bahçe tesisi konusunda, özellikle yerel elma ve armut çeşitleriyle kurulacak bahçeler için İl Müdürlüğü tarafından 5 yıldır uygulanan Yerel Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüldüğünü kaydeden Irkın, şunları söyledi:
     Üreticilerimiz ihtiyaç duyduğunda, yerel gen kaynaklarının muhafazası ve yeni bahçeler kurulması amacıyla Gümüşhanede bulunan bahçelerden ağustos ayında aşı kalemleri alınmakta, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından alınan kalemler aşılanarak 2 yıllık çalışma sonucunda üreticilerimize ulaştırılmaktadır. Yerel elma ve armut bahçelerinden, yani dedelerimizin diktiği ve bizlere emanet bıraktığı bahçelerden alınan aşı kalemleri vasıtasıyla, meyvecilik mirasımız ileri yıllara taşınmış olacaktır. Yerel çeşitlerle meyve bahçesi kurmak isteyen üreticilerimize, teknik destek ve danışmanlık yanında, fidan temini konusunda da yardımcı olunacaktır. Ayrıca, yerel gen kaynaklarının kayıt altına alınarak korunması anlamında İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Yerel Elma ve Armut Çeşitlerinin Korunması Projesi ile yerel elma ve armut çeşitlerimiz belirlenmiştir.
     Irkın, tarımsal destekler açısından bakıldığında, Gümüşhanede tarım parsellerinin mülkiyet sorunları nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üretici sayısının, fiilen bu işi yapanların ancak yüzde 20si kadar olduğunu belirterek, Desteklerin ÇKS üzerinden verildiği düşünüldüğünde, ilimize tarımsal destek olarak girmesi gereken paranın ancak küçük bir miktarı girmektedir. Bakanlığımız tarafından, bu yapısal sorunun çözümüne yönelik bir takım mevzuat çalışmaları yapılmaktadır dedi.
     Gümüşhane il Merkezi, Torul ve Kürtün ilçelerini kapsayan Çoruh tarım havzasında ortalama tarım arazisi parsel büyüklüğünün 2,4 dekar olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
     Her parselin ortalama 5 hissedarı olsa kişi başına neredeyse 500 metrekare hisse düşmektedir. Bakanlık olarak desteklemeye tabi tutulacak iktisadi meyve bahçesi büyüklüğünün alt sınırı 10 dekar olarak belirlenmiştir. Yani bölgemizde desteklemeden yararlanmak için 20 hissedar bir araya gelerek ancak 10 dekarlık bir meyve bahçesi oluşturabilecektir. Yasal düzenleme yapılana kadar hissedar sıfatıyla hepimize görev düşmektedir. Kooperatif, birlik, şirket veya hissedarlardan birisine vekalet vermek suretiyle arazilerin işlenerek kaynaklarımızın değerlendirilmesine, desteklerden yararlanarak üretim maliyetlerinin düşürülmesine ve ile girecek fazladan desteğin çarpan etkisi ile ilimizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır.
    
     Muhabir: Engin Doğru
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Irkın: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER