Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Türkiyede atçılık sektörü büyüyor. Şu anda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir geliri var. Biz devraldığımızda bu 700-750 milyon dolar civarındaydı


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiyede atçılık sektörünün yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir gelire ulaştığını bildirdi.
     Bakan Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile birlikte Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Diyarbakır Hipodromunda incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Eker, burada yaptığı açıklamada, 3 yıl önce inşa ettikleri hipodromla bölgede at yetiştiriciliğini geliştirmek istediklerini söyledi.
     Malatyada Osmanlı padişahlarından Sultan Abdulaziz döneminden kalma bir hara bulunduğuna dikkati çeken Eker, şimdi Türkiyede kendi bakanlıklarının bu şekilde at yetiştiren 3 merkezi olduğunu kaydetti.
     Bu merkezlerde saf ırk beygir ve kısrak yetiştirdiklerini anlatan Eker, şöyle dedi:
     Amacımız Türkiyede bir de özel yetiştiriciliğin gelişmesi bunları dünyaya satanların gelişmesidir. Dünyada atçılığı gelişen ülkelerde İrlanda mesela küçük bir ülke ama dünyaya at satıyor, yani yarış atları yetiştiriyor ve dünyaya satıyor onlardan çok büyük paralar elde ediyor. Türkiyede ciddi bir atçılık kültürü olmasına rağmen bu bir süre unutulmuş ihmal edilmiş. Biz yeni hipodromlar yapıyoruz Diyarbakır Hipodromu da bunlardan birisi. Şimdi İzmit ve Antalya hipodromu yapılıyor. Hipodrom sayısını önümüzdeki bir kaç yıl içinde 10 taneye çıkarmış olacağız.
     2008 dünya krizinden sonra Avrupada ve dünyanın birçok ülkesinde atlarla ilgili gelirler, faaliyetler azalırken Türkiyede bir artış sağlandı. Birkaç gün önce biz ilk defa Dünya Arap Atı ile ilgili Yetiştiricilik Federasyonunun toplantısını İstanbulda gerçekleştirdik. Dünyanın 21 tane ülkesinin federasyon başkanı katıldı. Türkiyede atçılık sektörü büyüyor. Şu anda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir geliri var. Biz devraldığımızda bu 700-750 milyon dolar civarındaydı. Bu tabii istihdama yer açıyor ve Türkiyede yüz binlerce insan çalışıyor bu sektörde.
     Kendileri için aslolan şeyin at yetiştiriciliği olduğunu, bu bölgede bunun tecrübe ve birikiminin olduğunu vurgulayan Eker, Biz bu birikimi bu tecrübeyi buranın kalkınması için tekrar kullanmak ve tekrar ihya etmek, güzel atların, soylu atların yetiştirildiği bir coğrafya haline getirmeyi düşünüyoruz. Onun için çalışıyoruz. Yarışçılık bunun bir parçasıdır, esas amaç yetiştiriciliktir diye konuştu.
    
     Muhabir: Ümit Özdal-Nail Kadırhan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER