Giresunlu iş adamlarının Kazakistan ziyareti

Giresunlu iş adamlarının Kazakistan ziyareti -GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çakırmelikoğlu: Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri, ülkemiz açısından önemli bir pazar olma özelliği taşımakta


GİRESUN (A.A) - Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri, ülkemiz açısından önemli bir pazar olma özelliği taşımakta dedi.
     Çakırmelikoğlu, TİBOR Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, 12-17 Haziran tarihlerinde 27 oda üyesi firmanın katılımıyla Kazakistana giderek bazı ticari görüşmelerde bulunduklarını belirtti.
     Ziyarette, ağırlıklı olarak inşaat, mobilya, turizm, fındık, makine, tekstil ve orman ürünleriyle ilgilenen iş adamlarının yer aldığına değinen Çakırmelikoğlu, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri, ülkemiz açısından önemli bir pazar olma özelliği taşımakta. Bu ziyaretin önemli faydası olacaktır. Öncelikle ilimizde faaliyet gösteren iş adamlarımız dışardaki ülkelerde neler olduğunu, işini büyütmek anlamında diğer ülkelerde neler yapabileceklerini göreceklerdir. Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri, ülkemiz açısından Avrupaya göre daha büyük bir fırsattır diye konuştu.
     GTSO Meclis Başkanı İbrahim Kara ise ziyarette, Kazakistan firma yetkilileri ile odaya kayıtlı firma yetkilileri arasında ikili görüşmeler yapıldığına değindi.
     Ziyaret kapsamında özellikle fındık, kömür, madencilik ve makine konularında yoğun görüşmelerde bulunduklarını anlatan Kara, şöyle konuştu:
     Bu ziyaret çerçevesinde, tahminlerimiz doğrultusunda bu yıl içinde Kazakistan ile ihracat yapmayı planlamaktayız. Kazakistanda kuruyemiş tüketimi çok ileri seviyede. Bu da fındık ihracatında elimizi güçlendirmekte. Kazakistan, Kanadadan sonra en büyük buğday üreticisi konumunda. Fakat sulama, ürün mahsulatı ve kurutma konularında çekilen sıkıntılar nedeniyle ürünlerin çoğu ziyan olmakta. Sulama altyapıları ülkemiz firmaları tarafından modernize edilip, ürünleri kurutmak için tarım makineleri ihracatı yapılabilmesi, ülkemizin döviz kazancını ciddi oranda artıracak. İlimizin firmalarının ülkemizin coğrafi konumundan yararlanarak Kazakistanda üretilen tarım ürünlerinin başka ülkelere pazarlanmasında aracılık etmesi önemli kazanç kapısı olacak. Ülkemizin ihracat hedeflerine küçük bir şehir olan Giresundan ciddi oranda katkıda bulunmak en büyük hedefimiz.
     Kara, GTSO olarak bundan sonraki ziyaret hedeflerinde, Moğolistan, Urumçi, Güney Kore ve Sibirya gibi pazarların olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Gülizar Şenel
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Giresunlu iş adamlarının Kazakistan ziyareti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER