GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan:

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan: -Çek Yasasında yapılan değişiklikle karşılıksız çıkan çek sayısı arttı ve son iki yılın zirvesine çıktı -Karşılıksız çeke çözüm, sigorta sistemidir


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Çek Yasasında yapılan değişiklikle karşılıksız çıkan çek sayısının arttığını savundu.
     GTOdan yapılan açıklamaya göre, Odanın haziran ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Zeki Yağcı başkanlığında yapıldı.
     Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, toplantı yaptığı konuşmada, Çek Yasasında yapılan yasal düzenlemenin ardından karşılıksız çek sayısının mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 118, yılın ilk 5 ayında yüzde 56,4lük artış gösterdiğini ifade etti.
     Yapılan düzenlemeyle hapis cezasının kaldırılmasının ticari hayatı olumsuz etkilediğini ve piyasaları yavaşlattığını ileri süren Aslan, vadeli satışlarda çeki bir sigorta olarak kullanan işletmelerin, çekin yerine ne koyacaklarını bulamadıklarını dile getirdi.
     Yasa değişikliğinin ardından karşılıksız çekte adeta patlama yaşandığı savunan Aslan, Çek Yasası değiştikten sonra o dönemde kamuoyunda çok ciddi çatışmalar yaşandı. Çekin ticari hayatı aksatmaması ve karşılıksız çıkması halinde caydırıcı olmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Sigorta sistemiyle çeke yeniden ticari itibarı kazandırılabilir görüşlerini dile getirdi.
     Aslan, karşılıksız çekin yıllardır devam eden bir tartışma konusu olduğunu ancak çekin ticari hayatın olmazsa olmazı olduğunu ifade etti.
     Karşılıksız çek verenlerin hapse girmesinin uzun süre tartışıldığını, kanun değişikliğiyle hapis cezasının kaldırıldığını aktaran Aslan, şöyle devam etti:
     Çek Yasasında yapılan değişiklikle karşılıksız çıkan çek sayısı arttı ve son iki yılın zirvesine çıktı. Çekten dolayı kimsenin hapis yatmasını istemiyoruz. Aldığı çek karşılıksız çıktığı için iş yerini kapatmak zorunda kalan iş adamları da düşünülmeli. Hapis cezası kalkınca bir boşluk oluştu. Son rakamlar çekte tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor.
    
     -Çözüm sigorta sistemi
    
     Şu anda karşılıksız çeklerle ilgili hiçbir müeyyide olmadığını ifade eden Aslan, bu konuda hızla yeni adımlar atılması gerektiğini savundu.
     Caydırıcılık sisteminin insanlarda endişe ve korku yaratacağını belirten Aslan, şöyle devam etti:
     Karşılıksız çeke çözüm, sigorta sistemidir. Bu sistemde tüccar ödenmeme riskine karşı çekini sigortalatacak. Bu sayede piyasada sigortalı çekler gönül rahatlığıyla elden ele dolaşabilecek. Çek karşılıksız çıktığı zaman iş adamı korkmayacak ve çek bedelini sigortadan tahsil edebilecek ve çarklar dönmeye devam edecek. Sigortanın maliyetinin çekin tarafları arasında makul oranlarda paylaştırılması gerekiyor. Bu yasa, sigorta sistemini de kapsayacak şekilde tekrar günün şartlarına göre düzenlenmeli. Çek sigortalanırsa, ticari sirkülasyonun artacağını, çok daha fazla iş yeri açılıp, istihdam sağlanacağını düşünüyoruz.
     Aslan, son günlerde gelişen olayların Suriyeyi yeniden gündeme taşıdığını, durumun giderek vahimleştiğini ve ticari ilişkileri olumsuz etkilediğini ifade ederek, her şeye rağmen barışın hakim olmasını temenni ettiklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER