Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Çalış: Lisanslı depoda toplamda 190 bin ton kapasiteye ulaşmış durumdayız. İzmirde verilecek lisansla beraber elektronik ürün senedine geçiş sağlanmış olacak


MALATYA (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Hakan Çalış, Lisanslı depoda toplamda 190 bin ton kapasiteye ulaşmış durumdayız. İzmirde verilecek lisansla beraber elektronik ürün senedine geçiş sağlanmış olacak dedi.
     Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO) düzenlenen Kayısı Lisanslı Depo Taslak Çalışması Toplantısında konuşan Çalış, Lisanslı Depoculuk Kanununun yürürlükte olduğunu hatırlattı.
     Kanun kapsamında, hububat, fındık, pamuk, zeytin ve zeytinyağı yönetmeliklerinin yayımlandığını ve yürürlüğe girdiğini kaydeden Çalış, kayısının da lisanslı depolarda muhafaza edilmesine yönelik mevzuatın altyapısının hazırlanabilmesi için bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti.
     Amaçlarının, sektörün taraflarıyla hazırladıkları taslak metni tartışmak olduğunu vurgulayan Çalış, lisanslı depoculuk alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Toprak Mahsulleri Ofisi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince 2011 yılında hububat ve fındık üzerine kurulan bir depoya lisans verdiklerini belirten Çalış, 2012 yılında da Tiryaki Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketine lisans verdiklerini söyledi.
     Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketine önümüzdeki hafta lisans verilmesinin planlandığını kaydeden Çalış, firmanın 66 bin balyalık pamuk kapasitesine sahip bir şirket olduğunu dile getirerek, Lisanslı depoda toplamda 190 bin ton kapasiteye ulaşmış durumdayız. İzmirde verilecek lisansla beraber elektronik ürün senedine geçiş sağlanmış olacak. Borsada hisse senedi alım satımına benzer şekilde lisanslı depoya konulan ürün karşılığında düzenlenmiş olan ve elektronik ortamda tedavül edilip takip edilecek olan elektronik ürün senetleriyle birlikte kayısı ve diğer ürünler depodan çıkmadan alınıp satılabilecek. Amacımız kayısıda da bu prosedürü işletebilmek diye konuştu.
     MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise kayısının Malatya için hayati önem arz ettiğini vurguladı. Ürünün bol olduğu senelerde üreticilerin çektiği sıkıntıları en aza indirmeye çalıştıklarını, kayısıda dönem dönem yaşanan fiyat istikrarsızlığını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Erkoç, önümüzdeki yıllarda bunun yaşanmaması amacıyla Kayısı Bankacılığı, Lisanslı Depoculuk çalışmalarını başlattıklarını ifade etti.
     Erkoç, bu konudaki yasal düzenlemeleri belirleyebilmek için bugün düzenlenen toplantıda taslak üzerinde çalışma yapılacağını kaydetti.
     Lisanslı depoculuk için kurulacak şirket üzerinden ürünün daha kaliteli ve verimli hale gelmesiyle ticaret dengesinin sağlanmasını amaçladıklarını dile getiren Erkoç, sivil toplum örgütlerinin de bu konuda katkısını beklediklerini vurguladı.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER