Haburda Suriye kuyruğu

Haburda Suriye kuyruğu -Türkiye-Suriye sınırındaki sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle kamyoncuların yöneldiği Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısında araç kuyruğu 30 kilometreye ulaştı


ŞIRNAK (A.A) - Suriyedeki olaylar ve Türk araçlarına yapılan saldırılar üzerine Türkiye-Suriye sınırındaki kapıların kapatılması, nakliyatçıların Iraka yönelmesine yol açtı. Habur Sınır Kapısındaki yoğunluk nedeniyle araç kuyruğu, Cizre ilçesi yakınlarına kadar uzanıyor.
     Suriye ile Türkiye arasında geçişlerin yapıldığı Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarının geçici olarak kapatılmasının ardından, Habur Sınır Kapısında yoğunluk yaşanıyor.
     Yaklaşık 6 bin aracın beklediği sınır kapısında 30 kilometreyi aşan araç kuyruğu, Cizre ilçesine yaklaştı.
     Günlerce kuyrukta bekleyen kamyon ve tır sürücüleri, bu duruma tepki gösteriyor. Sürücüler, Dış Ticaret Gümrük Mevzuatına göre Türkiye Gümrük Bölgesinde karayoluyla transit eşya taşıyan araçlara, 72 saat içinde gümrük kapısına varmaması durumunda ceza uygulandığını bu nedenle kendilerinin de ellerinde olmayan bu beklemeden kaynaklı olarak ceza ödediklerini söylediler.
    
     -Kuyrukta bekleseler de sollama da yapsalar ceza ödüyorlar-
    
     Şanlıurfadan yola çıktığını anlatan şoför Mahmut Kenier, kuyrukta 72 saatten sonraki her gün için ceza ödediklerini belirterek, şunları söyledi:
     Şu an kuyruğun 30uncu kilometresindeyiz. Yük aldığımızda gümrük bize süre veriyor. Yük aldıktan sonra verilen sürede Habur Sınır Kapısına ulaşmazsam günlük ceza ödüyorum. Sonra şoför ne yapsın, sollama yapsak ceza yiyoruz, yapmazsak ceza ödüyoruz. Ama birileri burada para ile sollama yapıyor. Habur Sınır Kapısındaki görevliler çalışırsa sıra kalmaz gider ama gümrük kapısı ağır çalışıyor kuyruk oluşuyor.
    
     -Kuyrukta hırsızlıkla baş edemiyoruz
    
     Kamyon şoförü Abdulkadir Öner, kuyrukta 5 günden fazla bekleyenler olduğunu belirterek, çeşitli sıkıntıların yanı sıra hırsızlık olaylarıyla da uğraştıklarını ifade etti.
     Gaziantepten Iraka yük götürdüğünü anlatan Öner, 5-6 gündür kuyrukta olan arkadaşlarım var. Şu an kuyruk çift şerit halinde ve 25-30 kilometre uzunluğunda. Bir şoför bu şartlarda 5 gün kuyrukta kalıyor, bunu hiçbir yetkili duymuyor mu- Bu kuyruğun olduğunu Habur Gümrüğündeki memur, yoldan geçen trafik ve jandarma da biliyor. Ama sollamalar yapılıyor, kuyrukta bekleyen bizlere ne zaman sıra gelecek. Ayrıca kuyrukta hırsızlık başını almış gidiyor. Arkadaşlarımızın mazotu ve değerli eşyaları çalınıyor. Bununla baş edemiyoruz diye konuştu.
    
     -Araçlardaki gıdalar bozuluyor
    
     Gıda taşıyanların bekleme süresince yüklerini koruyamadığını ve gıdaların bozulduğunu ifade eden Şemsettin Nas ise, Konyadan yumurta yüklemişiz, 4 gündür kuyrukta bekliyoruz. Daha önce, bozulabilen yük taşıyanların önceliği vardı. Şimdiki vali zamanında hepsi aynı kuyruğa konuluyor. Yükümüz yumurta, demir yükünün arkasından sıraya giriyoruz. Yumurtalar zaten 20 günde bozuluyor. Bu şekilde ilerlersek 10 günde Irak tarafına ancak varırız. Bu durumda yumurtaların kullanım süresi geçecek. Burada sadece yumurta yok, muz, et gibi ürünleri taşıyan bütün termokinler kuyrukta bekletiliyor şeklinde konuştu.
     Kamyon şoförü Ahmet Tetik de 5 gündür kuyrukta perişan olduk, mazotumuz çalınıyor, cezaya girdik. Artık çok zor durumdayız dedi.
    
     -Habura yığılma var
    
     İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken ise, Suriyede yaşanan iç karışıklık nedeniyle bütün araçların Habur Gümrük Kapısına yöneldiğini bu yüzden aşırı yığılmaların oluştuğunu söyledi. Eken, zaman zaman sistemde aksamalar yaşandığını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zekeriye Güneş-Mehmet Demirhan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Haburda Suriye kuyruğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER