Halk Sağlığı İl Müdürü Öztürk:

Halk Sağlığı İl Müdürü Öztürk: -Kistik ekinokkozis hastalığına karşı kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli


NİĞDE (A.A) - Niğde Halk Sağlığı İl Müdürü Bilgehan Öztürk, Kurban Bayramında gerekli tedbirlerin alınmaması halinde ortaya çıkabilecek kistik ekimokkozis hastalığına karşı kişisel temizlik kurallarına uyulması gerektiğini ifade etti.
     Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramında kurban kesecek vatandaşların, Türkiyede yaygın görülen kistik ekinokkozis hastalığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.
     Kurban Bayramında çok sayıda hayvanın nakledilmesi, kesilmesi sırasında gerekli tedbirlerin alınmaması halinde insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getireceğini belirten Öztürk, şunları kaydetti:
     Kistik ekinokkozis hastalığına karşı kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Bu parazit, köpek, tilki ve kurt gibi bağırsak mukozasına yapışıktır. Bu kesin konakçılar dışkılama ile milyonlarca paraziti etrafa saçarlar. Ot ile beslenen hayvanlara yada sebze ve meyveleri yeterince yıkanmadan tüketilmesi sonucunda yumurtaların tamamı karaciğere gelir ve bir kısmı karaciğer kılcal damarlarından geçerek akciğerlere gider. Hastalıktan korunmak için, köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemesi gerektiğini, kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.
    
     Muhabir: Betül Abbak / Musa Özyürek
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Halk Sağlığı İl Müdürü Öztürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER