Halkla ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Asna:

Halkla ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Asna: -Bir ülkede iletişimin başarılı olması için toplumda özgürlüğün olması gerekiyor


EDİRNE (A.A) - Eski Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı, halkla ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Alaeddin Asna, Bir ülkede iletişimin başarılı olması için toplumda özgürlüğün olması gerekiyor dedi.
     Asna, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı Uygulama Etkinlikleri çerçevesinde Türkan Sabancı Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, dünyanın en önemli mesleklerinden birinin iletişim ve halkla ilişkiler olduğunu söyledi.
     Halkla ilişkiler mesleğinin yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Asna, iletişim sektörünün geçmişten bugüne çeşitli değişimler geçirdiğini anlattı.
     İletişim olgusunun 1950 ve 1960larda Amerikada ders olarak okutulmaya başlandığını kaydeden Asna, şöyle devam etti:
     O yıllarda Amerikanın ünlü zenginlerinden Rockefeller, kendisine iletişim danışmanı olarak bir gazeteciyi aldı. O zamanın gazetecileri 100 dolar maaş alırken, o gazeteci bin dolar maaş alıyor. Böylece Amerika yeni bir mesleğin gelişiminden söz etmeye başlıyor. Gazeteciler, gazetecilik mesleğini bırakıp ya da bu meslekte yeterli tecrübe kazandıktan sonra iş adamlarına danışman olmaya başlıyorlar. Bu insanlar gazetecilikte kazandıklarından daha çok para kazanıyor hem de yeni bir mesleğin ortaya çıkmasını sağlıyorlar.
    
     -Türkiyede halkla ilişkiler-
    
     Bir iletişimcinin masa başında oturarak başarı sağlayamayacağını anlatan Asna, gazetecilik ve halkla ilişkiler alanında özellikle Türkçe ve İngilizce dillerinin iyi derecede kullanması gerektiğini söyledi.
     Asna, ideolojinin siyasi düşünceyi ifade ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bizim mesajlarımız siyasi düşüncelerden oluşuyorsa, o ideolojilerin ülkede ne kadar dolaştığını görmek zorundayız. Eğer dolaşamıyorsa, yani mesajların içerikleri ideolojik özgürlüğe engel olacak faktörlerle karşılaşıyorsa, o zaman iletişim çalışması başarılı olamayacaktır. Yani mesaj bizden gitmeyecektir ve geri dönüş olmayacaktır. Bir ülkede iletişimin başarılı olması için toplumda özgürlüğün olması gerekiyor. Düşünce özgürlüğünün olması gerekir.
     Bir soru üzerine, Türkiyede halkla ilişkilerin bilim adamlarının istediği ölçüde başarılı olmadığını dile getiren Asna, Çünkü iletişim kaynakları yeterli özgürlüğe sahip değildir. Sadece halkla ilişkiler değil, örneğin sanatta da Türkiyede özgür değildir. Çıkan sanatın da özgürlüğü kısıtlanmaktadır, önüne birtakım engeller konmaktadır. Dolayısıyla olayı ülkenin siyasal yapısıyla ele almak lazım. Öte yandan, halkla ilişkiler kavramını Avrupadan hemen sonra kullanmak anlamında başarılıyız şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Cihan Demirci
     Yayıncı: Erdal Turanlı
<< Önceki Haber Halkla ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Asna: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER