Hanönünde bakır madenindeki göçük

Hanönünde bakır madenindeki göçük -Türk-İş Genel Sekreteri Kavlak: -Göçüklerin birçoğu sendikasız çalışan işçilerin bulunduğu madenlerde oluyor, sendikalı işçilerin fazla olduğu madenlerde bu tür kazalar olmuyor


SAKARYA (A.A) - Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Kastamonunun Hanönü ilçesindeki bakır madeninde 1 işçinin öldüğü, 1 işçinin de mahsur kaldığı göçüğe ilişkin, Göçüklerin birçoğu sendikasız çalışan işçilerin bulunduğu madenlerde oluyor, sendikalı işçilerin fazla olduğu madenlerde bu tür kazalar olmuyor dedi.
     Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sendikalı işçilerin yoğunlukta olduğu madenlerde denetimlerin sık olduğunu, bu nedenle kazaların daha az yaşandığını söyledi.
     Madenlerde çalışan işçilerin sendikalaşması gerektiğini vurgulayan Kavlak, denetimlerin artırılmasıyla kazaların önüne geçilebileceğini belirterek, Bu kazaların hiçbir zaman olmasını istemiyoruz, maalesef geçmişten de bir türlü ders alamıyoruz. Bir minibüsün içine istif edilip selde boğulan kadınlar bu ülkede öldü. Yine naylon çadırlarda diri diri yakılan inşaat işçileri de bu ülkede öldü diye konuştu.
     İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğine işaret eden Kavlak, yasayla madenlerdeki denetimlerin özelleştirileceğini dile getirdi.
    
     -Bu tür kazalarda en önemli etken, güvencesiz işçi çalıştırmadır-
    
     Bu tür kazalarda en önemli etken, güvencesiz işçi çalıştırmadır diyen Kavlak, maden işçilerinin güvenceden yoksun çalıştırıldığını, kazaların da önüne geçilemediğini belirtti.
     Avrupada da madenlerin olduğunu ancak kazaların daha az olduğuna dikkati çeken Kavlak, şöyle devam etti:
     Orada işçiler bu kadar ölmüyor. Daha çok Türkiyedeki işçilerimiz madenlere kurban gidiyor. Bunun temel sebebi de Avrupada denetimlerin sık olmasıdır. Avrupadaki madenlerde teknoloji çok etkin biçimde kullanılıyor. Bilgisayar üzerinden gönderilen sinyalle madende göçük olacağını hemen anlıyorlar ve tahliye ediyorlar.
     Madendeki işçiler sendikalı olsaydı bu kaza olmazdı diyen Kavlak, Çünkü bu göçüklerin birçoğu sendikasız çalışan işçilerin bulunduğu madenlerde oluyor, sendikalı işçilerin fazla olduğu madenlerde bu tür kazalar olmuyor. Çünkü denetimler çok sık ve işçi temsilcileri işçilerin sağlığını koruyor. Böyle olunca da kazaların önüne geçiyoruz ifadelerini kullandı.
     Kavlak, sözlerini şöyle tamamladı:
     İnsanlar öleceklerini bile bile binlerce metre yerin altına giriyorlar çünkü başka çaresi yok. Bu madendeki işçiler sendikalı olsaydı denetimler sık olacaktı ve bu kaza yaşanmayacaktı. İnşallah bir daha böyle kazalar olmaz ama bunun için yapmamız gerekenleri hayata geçirmek gerekiyor.
    
     Muhabir: Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Hanönünde bakır madenindeki göçük Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER