Hayat kurtaran check

Hayat kurtaran check-up hastane maliyetini de düşürüyor -Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktor Bıçakçı: Check-up devlet politikası olmalıdır


DİYARBAKIR (A.A) - Check-up yaptırmanın, hastalığının farkında olmayan kişiye erken teşhis imkanı vererek hayat kurtardığı yanı sıra hastane maliyetlerini de düşürdüğü bildirildi.
     Check-up genel ve kapsamlı sağlık taramasının, Avrupa, Amerika ve gelişmiş ülkelerde yaygın olduğu, sağlıklı ve uzun yaşamak isteyen bilinçli bireyler tarafından daha çok tercih edildiği belirtiliyor.
     Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktor Egemen Bıçakçı, AA muhabirine yaptığı değerlendirmelerde, vatandaşların check-up konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, Check-up devlet politikası olmalıdır dedi.
     Bıçakçı, hastalığın ilk evresinde doktora başvuran hastaların yok denecek kadar az olduğunu kaydederek, Diyarbakırda 6 yıldan bu yana görev yaptığını ancak şimdiye kadar check-up yaptıran hastaya rastlamadığını ifade etti.
     Hastanede yaptıkları çalışmada, vatandaşların daha çok hastalığın son evresinde doktora başvurduğunu gördüklerine dikkati çeken Bıçakçı, Toplumumuz hastalığı kabul etmek istemiyor. Doktora gidersem yeni hastalık çıkar diyor. Ne zaman hastalık ilerliyor ve yatağa düşürüyor o zaman hastaneye geliyorlar. Tabii bu sefer de iş işten geçiyor. Hastanede yaptığımız bir çalışmada, hastalığın ilk evresinde doktora başvuran yok. Hastalar son evrede doktora başvuruyor. Buda halkımızda check-up alışkanlığının olmadığını gösteriyor şeklinde konuştu.
     Check-up sayesinde birçok hastalığın önceden teşhis edilerek, hasta konforunda ve maliyetlerde önemli bir kazanç sağlandığını vurgulayan Bıçakçı, şöyle konuştu:
     Yaşam koşulları, sanayileşme ve beslenme alışkanlıkları değiştiğinden dolayı insanların biyolojisi de değişti. Bu değişimle beraber insanlar bazal değerlerin değişimi konusunda bilgi sahibi değiller. Check-up sayesinde insanlarımıza bunun hastalık olduğunu anlatabiliyoruz. Yıllarca sigara içen birinin akciğerleri buna alışıyor ve nefes darlığını hissetmiyor. Oysa muayene ve tahliller sonucunda bu kişinin akciğerlerinin iflas ettiğini görüyoruz. Ne yazık ki sigara içenler yaşlandıklarında artık nefes alamaz duruma gelmektedir. Sigaranın yaptığı tahribat yıllar sonra ortaya çıkmaktadır. Yine baş ağrısı çeken bazı insanların çeşitli bahanelerle doktora gitmediklerini ve kolesterollerinin yüksek olduğu görülmektedir. Vatandaşların check-up konusunda aydınlatılması ile taşıdığımız hastalıkların farkına varıyoruz ve erken teşhisle sağlığımıza kavuşuyoruz. Bu işin bir de maliyet yönü var. Hastalığın erken teşhisiyle gerçekleşen maliyetler ile hastalıkların ileri evrelerindeki maliyetler arasında çok fark var. Hastalıkların ileri evrelerinde hem tedavi şansı azalıyor ve hastaneye yatışlar artıyor hem de maliyet daha yükseliyor. Ayrıca biz hekimlerde bu tür hastalar için pek bir şey yapamıyoruz. Burada check-upın faydasını daha iyi görüyoruz.
    
     -Diyarbakırda tüberküloz ve kronik böbrek yetmezliği yaygın-
    
     Diyarbakırdaki gözleminde en sık görülen hastalıkların başında son evredeki tüberküloz ve kronik böbrek yetmezliği hastalıklarını tespit ettiğini aktaran Bıçakçı, çocukluk çağında görülen ve halk arasında havale denen ama tıptaki adıyla romatizmal ateşli hastalığın önemsenmemesinin, kronik böbrek yetmezliği ve kalp kapakçıklarında yetmezliğe neden olduğunu ifade etti.
     Tüberküloz ve kronik böbrek yetmezliği hastalıklarını check-up sayesinde tehlikeli durumdan çıkarılabileceğine işaret eden Bıçakçı, Sağlık Bakanlığı bütün vatandaşların hastalık profillerini çıkarması lazım ve yıllara göre istatistik çalışma yapmalıdır. Devlet, bunu sağlık politikası haline getirmeli ve periyodik hale getirmeli ki insanlar da mecburen doktora gitsin. Doktora gidilmemesi halinde yaptırım uygulansın. Aile hekimleri hastalarını en az yılda bir defa periyodik olarak check-upa çağırması gerekiyor. 18 yaşını doldurmuş herkesin göz, akciğer, kalp damar sistemi, eklem ve kas sitemi ve ürolojiden genel olarak muayeneden geçmesi gerekiyor.
     Bu arada Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesine göz muayenesi olmak için gelen Süleyman Nalbat isimli vatandaş, doktor tavsiyesiyle check-up yaptırdı ve başka hastalığının olduğunu öğrendi.
     Kitap okurken zorlandığını ve göz muayenesi için hastaneye geldiğini söyleyen Nalbat, doktorun bana göz muayenesinin yanında check-up yapmamı da önerdi. Check-up sayesinde başka hastalıklarımın da olduğunu öğrendim. Kimse sağlıklı olduğuna aldanmasın ve check-up yaptırsın. Herkese öneririm diye konuştu.
    
     Muhabir: Aziz Aslan-Şaban Yılmaz
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Hayat kurtaran check Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER