Hayvanları kendi sesleriyle avlıyorlar

Hayvanları kendi sesleriyle avlıyorlar -Diyarbakır Orman ve Su İşleri Müdürü Seven: Teyplere kaydedilen hayvan sesleriyle limitsiz hayvan avlanıyor


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Erdal Seven, teyplere kaydedilen hayvan sesleri kullanılarak bir yere toplanmaları sağlanan av hayvanlarının limitsizce avlandığını belirtti.
     Seven, yaptığı açıklamada, av sezonunun açıldığı günden bu yana 90 kişinin kontrol edildiğini, çalışmalarda kaçak avlanan kişiler hakkında işlem yapıldığını ve arazide bulunan 1 adet av teybine el konulduğunu belirtti.
     Avcılıkta kullanılması yasak olan av teyplerinin, yasa dışı avlananlar tarafından hayvanları yanıltmak ve bir yere yönlendirmek için kullanıldığını kaydeden Seven, bıldırcın, keklik, kaz, ördek gibi birçok av hayvanının kayıtlı sesini çıkaran av teyplerinin, sesi açılarak kamufle edildiğini, teypten yükselen sesi duyan av hayvanlarının, kendi türünden bulunduğu zannıyla ses kayıt cihazının bulunduğu yerde toplandığını aktardı.
     Özellikle bıldırcın sesini kullanarak kaydedilen teyplerin akşamları pamuk tarlalarına buğday frezelerine konulduğunu bildiren Seven, sabaha kadar ötmesi ile alanda bıldırcınların çoğaldığı ve bazı avcılar tarafından limitsiz bir şekilde av hayvanı avlandığını vurguladı.
     Kurallara aykırı avlanan bazı avcıların, hayvanlara teknolojik tuzak kurmaktan vazgeçmediklerini ifade eden Seven, Teyplere kaydedilen hayvan sesleriyle limitsiz hayvan avlanıyor. Av ve yaban hayatını korumak ve devamını sağlamak amacıyla, avcılar daha sık kontrol edilmeye başlandı. Merkez Av Komisyonunun aldığı kararla, koruma altına alınan hayvanları vuranlara ağır para cezaları verilecek diye konuştu.
     Avlanma günlerinin av sezonu başladığında çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri olduğuna dikkat çeken Seven, avlanma pulu ve avcılık belgesi olan ancak avlanma günleri dışında av yapan 2 avcıya para cezası verildiğini kaydetti.
     Otomatik ve yarı otomatik tüfeklere takoz takılı olması gerektiğini vurgulayan Seven, takoz takılı olmayan silahlara av hayvanına kaçma şansı vermemesi nedeniyle el konulacağını, para cezası verileceğini, denetimde, av suçu işleyen 41 kişinin silahına el konulduğunu anlattı.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Hayvanları kendi sesleriyle avlıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER