Hedefleri ekonomilerini sınır kapılarıyla canlandırmak

Hedefleri ekonomilerini sınır kapılarıyla canlandırmak -Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan: Iğdırın sınır kapılarını bacasız fabrika gibi kullanmalıyız -Nahçıvana üçüncü dünya ülkelerinden gelen ürünlerin ithalatına


IĞDIR (A.A) - Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Kamil Arslan, sınır ticaretinin kentin kalkınmasına katkı sağlayacağını belirterek, Iğdırın sınır kapılarını bacasız fabrika gibi kullanmalıyız dedi.
     Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin coğrafi konumunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ifade ederek, bölgede sınır kapılarının ekonomik anlamda daha kullanılabilir olması gerektiğini söyledi.
     Iğdırda faal olarak kullanılan tek sınır kapısının Dilucu Sınır Kapısı olduğunu vurgulayan Arslan, Iğdırın sınır kapılarını bacasız fabrika gibi kullanmalıyız. Sınır ticaret merkezi kurulması halinde Nahçıvan ile yapılan ticarette artış olacağını düşünüyorum. Nahçıvanda zaten orta ve büyük ölçekli üretim yapacak sanayi kuruluşları yok. Ancak Nahçıvana üçüncü dünya ülkelerinden gelen ürünlerin ithalatına izin verilirse ticarette canlılık olur diye konuştu.
     Türkiye ile İran arasında yer alan Boralan Sınır Kapısının aktif hale getirilmesi gerektiğini belirten Arslan, 1984 yılından beri Boralan Sınır Kapısının fiilen açık, fiziken kapalı olduğunu söyledi.
     Bu sınır kapısının aktif hale getirilmesi için çalışma başlattıklarını ifade eden Arslan, İranda ürün çeşitliliğinin fazla olduğunu, İran menşeli ürünlerin bölgenin ekonomisine canlılık katacağını söyledi.
     Arslan, Alican Sınır Kapısının da açılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Ticaretin milleti olmaz. Ancak Azerbaycanın üçte birlik kısmının işkal altında olması, sözde soykırımın dünya medyasında yapılmış gibi gösterilmesi nedeniyle biz bu kapının açılmasını istemiyoruz. Tabii ki Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki siyasi sorunlar çözülür ve Ermenistanın Türkiye üzerindeki politikalarını değiştirse, biz de sınır kapısının açılmasını destekleriz. Türkiye dünyada ve bölgesinde gelişen bir güç. Türkiye son 10 yıl içerisinde hızlı bir ekonomik gelişim elde etti. 2011 ve 2012 yıllarında etkili olan küresel ekonomik krizden birçok ülke ekonomik kayıplarla ayrıldı. İran ve Azerbaycan dünya petrol üretiminde söz sahibi ülkelerdir. Bu ülkelerle sınır komşusu olmak Iğdır için büyük bir ekonomik girdi sağlayabilir yeter ki sınır kapılarında yaşanan sıkıntıları aşabilelim.
     Türkiyenin 2011 ve 2012 ekonomik verilerinin birçok Avrupa Birliği ülkesini geçtiğine dikkati çeken Arslan, Bu ekonomik gelişim içerisinde hem kültürel yapısı hem de bulunduğu konum açısından Iğdır kendine bir yer edinmeli. Dolayısıyla dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir jeopolitik konuma sahip.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Hedefleri ekonomilerini sınır kapılarıyla canlandırmak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER