Her şeye rağmen Suriyeye gitmeye devam

Her şeye rağmen Suriyeye gitmeye devam ediyorlar -Suriyede geçen yıldan bu yana yaşanan iç karışıklığa rağmen evlilik veya akrabalık ilişkileri bulunan bazı vatandaşlar, tehlikeye rağmen bu ülkeye gidiş gelişini sürdürüyor (Fot


ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Yasin Dikme - Ahmet Ekinci - Suriyede geçen yıldan bu yana yaşanan iç karışıklığa rağmen evlilik veya akrabalık ilişkileri bulunan bazı vatandaşlar, tehlikeye rağmen bu ülkeye gidiş gelişini sürdürüyor.
     Geçen yıllarda Suriye ile ilişkilerde yaşanan olumlu havanın etkisiyle yıllar sonra dini bayramlarda bu ülkedeki akrabalarıyla bir araya gelmeye başlayan vatandaşların geliştirdiği ilişkiler, zamanla iyi bir seviyeye ulaştı.
     Yakın akrabalarla düğün, taziye ve özel günlerde sık sık görüşen sınır illerindeki vatandaşların bir kısmı karşılıklı kız alıp verdi. Suriyede olayların yaşandığı döneme kadar bu ülkeye sık sık gidip gelenler geçen yıldan bu yana geçişlerde zorluk yaşamaya başladı.
     Suriyenin bazı sınır kapılarını kapatmaya başlamasıyla, bir süre ne yapacağına karar veremeyen aileler, açık olan kapılardan tüm tehlikelere rağmen gidip gelmeye devam ediyor.
    
     -En çok Suriyeli gelinler etkilendi
    
     Akçakale ilçesinde yaşayan ve bir Suriyeliyle evli olan Ahmet Varlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyedeki belirsizliğin en çok kendilerini etkilediğini söyledi.
     Bu süre içerisinde Suriyenin Akçakale sınırındaki kapıyı kapatması üzerine karşı taraftaki akrabalarını görmek için yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki Karkamış Sınır Kapısına gitmek zorunda kaldıklarını, söz konusu kapının kısa süre önce tekrar açılmasıyla birlikte gidiş gelişlerde kısmen de olsa rahatlama yaşandığını anlatan Varlı, Suriyedeki sıkıntıların bir an evvel bitmesi temennisinde bulundu.
     Orada yaşanan zorluklara rağmen akrabalarımızı ziyaret etmek zorundayız diyen Varlı, şöyle konuştu:
     Yaklaşık 7 yıl önce Suriyede üniversite okuduğum dönemde eşim Necva ile tanıştık ve evlendik. İki çocuğumuz var. Suriyede işler karışınca bir süre gidip gelemedik. Eşim ve kızlarım Suriyede yaşayan akrabalarını görmek istediğini söyledi. Zor da olsa gidip geldik.
     Necva Varlı da Suriyede yaşanan karışıklığın bir an evvel bitmesi için dua ettiğini dile getirdi.
     Suriyenin Rakka kentine bağlı Tellebyat kasabasından bir akrabasıyla 2005 yılında evlenen Mehmet Akbaş ise bir süreden beri Suriyedeki akrabalarıyla görüşemediklerini belirtti.
     Suriyenin 6 ay önce Tellebyat Sınır Kapısını kapatması nedeniyle yakınlarıyla yüz yüze görüşme imkanı bulamadıklarını anlatan Akbaş, Tellebyat Sınır Kapısı, iki hafta önce açıldı. En kısa sürede eşim ve çocuklarımla birlikte Suriyeye gitmek istiyoruz dedi.
     Şanlıurfada yaşayan 3 çocuk annesi Bedia Kader de Suriyedeki olayların bir an evvel bitmesini beklediklerini ve orada yaşayan akrabaları için endişe duyduklarını dile getirerek, yine de imkanları dahilinde Suriyeye gitmeye devam ettiklerini anlattı.
    
     -Çatışmanın ortasında da kaldılar
    
     Sınır kapısına yakın yerlerde zaman zaman çatışmaların yaşandığı Halepin Azez ilçesi ile Kilis arasındaki Öncüpınar Sınır Kapısından da 2 ülke arasındaki geçişler azalsa da devam ediyor. Daha çok Suriyelilerin gelip gittiği kapıdan her şeye rağmen bazen Türk vatandaşları da geçiş yapıyor.
     Suriyeye giden kimi Türk vatandaşları zaman zaman çatışmaların arasında da kalıyor. Yaklaşık 2 hafta önce çatışmanın ortasında kalan 2 Türk vatandaşı yaralanırken, daha önce de Azez ilçesi yakınlarında bindiği Suriye plakalı otomobille çatışmanın ortasında kalan Aliye Taş (63) ve mart ayında gittiği Halepten dönerken araçlarına ateş açılan Hayrettin Ayoğlu (75) da bunun sonucunda hayatını kaybetmişti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Her şeye rağmen Suriyeye gitmeye devam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER