Hobi amacıyla başladı, ustası oldu

Hobi amacıyla başladı, ustası oldu -Bilecikte görevli sınıf öğretmeni Zeki Çolak, hobi amacıyla evinde yaptığı ahşap oyma ve yakma hat eserlerini, okulunda sergiliyor -Çolak: Ahşap oyma ve yakma hat sanatları, bir nevi psiko


BİLECİK (A.A) - Muhsin Arslan - Zafer Özuğur - Bilecikin Gölpazarı ilçesinde yaşayan sınıf öğretmeni Zeki Çolak, çocukluğunda hobi amacıyla başladığı ahşap oyma ve yakma hat ustalığını geliştirerek, evinde yaptığı eserleri okulunda sergiliyor.
     Cengiz Topel İlkokulunda görevli öğretmen Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağaç oyma ve yakma hat sanatlarını herhangi bir kursta veya atölyede çalışarak öğrenmediğini belirterek, bu yeteneğini deneme yanılma yöntemiyle geliştirdiğini söyledi.
     Çocukluğunda ahşap oymacılığa ilgi duymaya başladığını ifade eden Çolak, şöyle konuştu:
     Ağaç parçalarına çakıyla şekil veriyordum. Daha sonra çeşitli aletlerle oymacılığı sürdürdüm. Merakım ortaokul yıllarında büyük bir hobi haline dönüştü. Ahşap oyma ve yakma hat sanatları zor bir iş. Yapmak istediğimi şekli çizip oymasını yapıyorum. Zımparalayıp bir şekil haline getirdikten sonra üzerine yakma desenden önce kurşun kalemle çiziyorum. Daha sonra da yakma makinesiyle desenlerini veriyorum. Ceviz ve dut ağaçları üzerinde çalışıyorum. Bir eseri bir haftada tamamlıyorum. Öğretmenliğe başladıktan sonra ahşap oyma ve yakma hat sanatlarıyla uğraşmanın yanında görevli olduğum okullardaki onarım işleriyle ilgilendim. Ahşap oyma ve yakma hat sanatları, bir nevi psikolojik terapidir. Ağaçlarla uğraşan kimsenin, olumsuz düşünceye zamanı kalmaz. Ağaç işlemeciliği bütün yorgunluğu ve stresi alır.
    
     -Tek kişisel sergisini Eskişehirde açtı-
    
     Çolak, evinde yaptığı eserleri, okulda oluşturduğu köşede sergilediğini bildirdi.
     Köşede kendi eserlerinin yanı sıra okulun idarecilerinin ve diğer öğretmenlerinin eserleri ile fotoğraflarında bulunduğunu anlatan Çolak, Köşe, okulu ziyaret edenler tarafından ilgiyle izleniyor. Bu köşeyle hem okulumuza unutulmaz bir eser kazandırmış olduk hem de geçmişte ve şu anda çalışan öğretmenlerimizin fotoğraflarını ekleyerek onların emeklerini ölümsüzleştirdik. Okulumuzun, adına layık bir köşesi var dedi.
     Çolak, otomobilinin vites konsolunu yaptırmak istediğini ancak fiyatını pahalı bulunca satın almaktan vazgeçip ahşap parçalardan kendisinin yaptığını kaydetti.
     Tek kişisel sergisini Eskişehirde açtığını vurgulayan Çolak, ikinci kişisel sergisini açmayı ve emekliye ayrıldıktan sonra atölye kurmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Hobi amacıyla başladı, ustası oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER