Hopa olayları davası

Hopa olayları davası -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin birinde 51, diğerinde 9 sanığın yargılandığı iki ayrı dava dosyasının birleştirildiği dav


ARTVİN (A.A) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 31 Mayıs 2011de Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin birinde 51, diğerinde 9 sanığın yargılandığı iki ayrı dava dosyasının birleştirildiği davaya başlandı.
     Hopa Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tamamı tutuksuz 60 sanıktan 38i katıldı. Duruşmada 13 sanık avukatı da hazır bulundu. Duruşma salonu dar olduğu için salona az sayıda sanık yakını alınabildi.
     Duruşma, hakimin kimlik tespitinin ardından, sanıkların ifadelerinin alınmasıyla sürüyor.
     Bu arada, sanıklar ve sanık yakınları, duruşma öncesi Hopa Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Gruptakiler adına açıklamayı okuyan Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi Taylan Kaya, olayların ardından beş farklı şehirde 147 kişinin gözaltına alındığını, 259 kişiye dava açıldığını öne sürdü.
     Hopa ve Ankarada toplam 37 kişinin tutuklandığını söyleyen Kaya, Hopa bilinçli bir tercihle hedefe konuldu. Ancak demokrasi mücadelesinden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz dedi.
     Açıklamanın ardından gruptakiler bir süre slogan attı. Daha sonra sanıklar ile bazı sanık yakınları duruşma için adliye binasına girdi.
    
     -İddianameden-
    
     Hopa Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan 65 sayfalık iddianamede, 12 Haziran 2011deki seçim sürecinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 31 Mayıs 2011de Hopada mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarda Başbakan Erdoğanın otobüsündeki Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında görevli polis memuru Servet Erkan, Başkomiser Başaran Şanlı ve bazı polislerin de aralarında bulunduğu 29 kişi mağdur, 51 kişi de sanık sıfatıyla yer alıyor.
     Miting öncesi ÖDP Hopa İlçe Teşkilatı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Halkevleri Artvin Teşkilatının duyurularla halkı Başbakan Erdoğanı ve çay politikalarını protesto etmek için toplantıya çağırdığı anlatılan iddianamede, duyurularla yaklaşık 300 kişinin Cumhuriyet Meydanında bir araya geldiği belirtildi.
     İddianamede, gruptaki bazı kişilerin meydandaki bir inşaata asmak istedikleri pankartın, miting alanındaki AK Partilileri tahrik ettiği için polislerce engellenmek istendiği, bu grubun polislere kalas, demir çubuk ve tuğlalarla direndiği ifade edildi.
     Ardından yaşanan olayda dağılın uyarılarına rağmen dağılmayan gruba polislerce toma tabir edilen araçla su ve biber gazı sıkılarak müdahale edildiği, olaylarda bazı polislerin darp edildiği, polis araçlarının da yer aldığı bir çok aracın taşlanarak hasar gördüğü, AK Parti Hopa İlçe binasının da taşlı saldırıya uğradığı belirtiliyor.
     İddianamede, polislerce dağıtılan grubun bir süre sonra yeniden toplandığı ve bu sırada ölen emekli öğretmen Metin Lokumcunun haberinin alınmasının ardından miting alanındakilere ve polislere saldırmak istediği, polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçan ve bir süre sonra bir araya gelen gruptakilerin taş atarak Sahil Caddesi boyunca Cumhuriyet Meydanında trafiği kapatmaya çalıştığı ifade edildi.
     Grubun, mitingin tamamlanmasının ardından otobüs ile ilçeden ayrılmak isteyen Başbakan Erdoğanın otobüsünü taşladığı, bu sırada otobüsteki polis memuru Servet Erkanın başına isabet eden taşla caddeye düşerek ağır yaralandığı, otobüs şoförü Hüseyin Cahit Ölmezin hafif yaralandığı ve Erdoğanın da içinde bulunduğu otobüsün zarar gördüğü belirtildi.
     İddianamede, olaylara karışan 51 sanığın eyleminin demokratik tepki boyutunu aşıp şiddete dönüştüğü, bu sanıkların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etme, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme, yaralama ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırılması isteniyor.
     Aynı olaylara ilişkin aynı mahkemede açılan ve sonradan bu dava ile birleştirilen davanın tutuksuz sanıkları Yunus Aksu, Şafak Ustabaş, Şinasi Gümüşkaya, Cengiz Akyüz, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Erhan Köse, İbrahim Aksu ve Ender Yalçının da Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etme, görevli memura mukavemet etme ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.
     Hopa olaylarına ilişkin olay tarihinde yaşları 18den küçük olan R.A (19), B.K (18), Y.A. (18) hakkında ise benzer suçlardan ayrı bir dava açılmıştı. Bu sanıkların yargılanmasına da Çocuk Mahkemesi sıfatıyla Hopa Asliye Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar / Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Hopa olayları davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER