Hozatta 1937

Hozatta 1937-1938 Dersim Fotoğraf Sergisi açıldı (Fotoğraflı - Görüntülü)


TUNCELİ (A.A) - Hozat ilçesinde, 1937-1938 Dersim Fotoğraf Sergisi açıldı.
     Hozat Belediyesi ve Kalan Müzik sahibi Hasan Saltıkın işbirliğinde Hozat Kültür Merkezinde oluşturulan sergi, 2 gün açık kalacak. Sergide, Saltıkın özel arşivindeki fotoğraflar ile harita ve belgeler yer alıyor.
     Saltık, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, özel arşivinin bin 500e yakın fotoğraf, belge ve haritadan oluştuğunu söyledi. Arşivindeki fotoğraf ve belgenin bir bölümünün sergide yer aldığını anlatan Saltık, bir kısmı ilk defa yayınlanan belge, fotoğraf ve haritadan oluşan serginin ilk ve son kez açıldığını ifade etti.
     Saltık, arşivi hakkında şu bilgileri verdi:
     O döneme ait, harekatta görev almış emniyet görevlilerinin, müfettişlerin kişisel arşivlerinden rica veya parayla satın alınmış özel fotoğraflardan oluşuyor. Bin 200-bin 500 orijinal fotoğraf ve belgenin bir kısmı burada. Benim bu araştırmadaki 12 yıllık süreçte aldığım orijinal belgelere göre, daha önce politikacıların konuştuğu o ki ayaklanmada, çatışmalarda bu kadar silah ele geçirildi deniyordu, burada ilk defa Dersim Harekatından önce silahların tek tek hangi aşiretten ya da evden ne kadar toplandığı bütün belgesiyle burada var. Bence bu belge tartışmayı da bitirir. Yani bu harekat yapıldığında Dersimlilerde silah yok. Ölüm listesini 11 bin küsür kişi diye açıklamıştım. Belgenin orijinali burada.
     Serginin önemine dikkati çeken Saltık, sergiyi gezenlerin, dedelerinin ve yakınlarının fotoğraflarını görebildiğini belirterek, Ağlıyorlar veya akrabalarını arıyorlar, dedelerini ilk defa görüyorlar. Önemli olan Genelkurmayın elindeki fotoğrafları açıklaması. Çünkü ben kişisel olarak bin 500e yakın fotoğraf topladıysam, Genelkurmayın elinde binlerce fotoğraf olduğunu biliyorum dedi.
     Saltık, bir basın mensubunun sorusu üzerine, sergi hakkında olumlu tepkiler aldığını ifade ederek, Bu konuda bilgi kirliği çok fazlaydı. Bu bilgi kirliğinin de önüne geçmiş olduk. Yani bu konuda önüne gelen konuşuyordu. Bu anlamıyla da bundan sonra Dersimle ilgili bu tür konuların daha düzgün konuşulması sağlanabilir diye düşünüyorum diye konuştu.
     Fotoğraf sergisini gezenler ise benzer acıların bir daha yaşanmamasını temenni etti.
    
     Muhabir: Haydar Toprakçı
     Yayıncı: Ahmet Ekici

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER