HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı:

HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı: -Olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılı Türkiye açısından iyi geçti


GAZİANTEP (A.A) - Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı İlker Hasırcı, olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılının Türkiye açısından iyi geçtiğini bildirdi.
     Hasırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ithalatın azaldığı ihracatın arttığı 2012 yılında, dış ticaret hacminde olumlu gelişme ve pazar çeşitliliği sağlandığını belirtti. Geçen yıl yumuşak inişle cari açık sorununda frenleme sağlandığını ifade eden Hasırcı, enflasyon ve faizlerde olumlu gelişmelerle rekabet gücümüzün arttığını dile getirdi.
     2012de sağlanan yüzde 3,1lik büyümenin global dünyada ve özellikle Avrupada yüksek bir büyüme rakamı olduğunu vurgulayan Hasırcı, şunları kaydetti:
     Yumuşak inişle cari açık frenlenip küçültüldü. Enflasyon kontrol altında tutuldu. Faizlerde düşüş yaşandı ve iyi seviye yakalandı. Türkiyenin uluslar arası rekabet gücü arttı. Bunun yanında 2012de Avrupa pazarının daralmasıyla sanayici farklı pazarlara yöneldi. Yıl sonuna doğru Fitchin notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi iş dünyasınca hem yabancı sermaye yatırımlarının, hem yatırım teşvikli yeni yatırımların artmasına neden olacak bir gelişme oldu. Olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılı Türkiye açısından iyi geçti.
    
     -2013 beklentileri
    
     Hasırcı, 2013ün dünyada ve Avrupada biraz daha iyi olacağı, buna bağlı olarak da Türkiyenin 2012den daha iyi bir yıl geçireceği inancında olduğunu vurguladı.
     Büyüme odaklı bir dönemin başlayacağına inandıklarını aktaran Hasırcı, bu büyümenin kaynağının ise ithalata değil, yerli üretime dayalı olmasını beklediklerini ifade etti.
     2013te bazı mikro ve makro reformların hayata geçirilmesini, ithalattaki daralma ve ihracatta pazar çeşitlenmesinin sürmesini temenni ettiklerini anlatan Hasırcı, şöyle devam etti:
     2013 yılında kırılganlığı davet eden seçim ekonomisi ve popülist politikalardan uzak durulmasının ve yeni anayasa çalışmasının hızlanmasının önemi tartışılmaz. Artık iş dünyası olarak kaybedecek zamanımız yok. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerimiz tekrar hassasiyetle takip edilmeli. AB entegrasyonunu sağlayacak görüşmelerde yeni fasılların açılmasını ve görüşmelerin hızlandırılmasını sağlamalıyız.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER