İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi -Vatandaş odaklı bir polis ve jandarma teşkilatı kurulmasını hedefleyen proje, Malatyada tanıtıldı


MALATYA (A.A) - Malatyada, vatandaş odaklı bir polis ve jandarma teşkilatı kurulmasını hedefleyen İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesinin tanıtımı yapıldı.
     Projenin 2. fazının tanıtımı amacıyla Anemon Otelde düzenlenen toplantıya, İl ve İlçe Emniyet Müdürlüklerinde görevli müdür ve amirlerle İl ve İlçe Jandarma Komutanlıklarında görevli komutanlar katıldı.
     İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Proje Dairesi Başkanı Rahmi Doğan, yaptığı konuşmada, projenin birinci fazının 2008-2010 yılları arasında yürütüldüğünü ve tamamlandığını belirterek, bakanlığın projenin 2. fazının da hazırlanmasıyla ilgili talimat verdiğini ve bu yönde çalışmaları tamamladıklarını söyledi.
     Proje için İstanbul, Konya, Gaziantep, İzmir, Malatya, Kayseri ve Trabzonu pilot seçtiklerini kaydeden Doğan, AB tarafından finanse edilen projenin 3,5 milyon avro bütçesi olduğuna değindi.
     24 ay sürecek projenin yürütücüsünün İller İdaresi Genel Müdürlüğü olduğunu ifade eden Doğan, hedef kitlenin ise valiler, kaymakamlar, polis, jandarma, sahil güvenlik, özel güvenlik teşkilatı, orman ve gümrük muhafaza teşkilatları, sivil toplum kuruluşları ve medya olduğunu söyledi.
     Doğan, projenin temel hak ve özgürlüklerin daha geniş ve etkin bir biçimde kullanılmasını sağlayacağını belirterek, demokratik haklar ile kişi ve hak ve özgürlüklerinin vatandaşlar tarafından kullanımını teminat altına almayı hedeflediklerini kaydetti.
     Projenin İçişleri Bakanlığının ve dolayısıyla valilik ve kaymakamlıkların kolluk birimleri üzerinde var olan denetim ve gözetim yetkilerini etkin bir şekilde kullanmasını da sağlayacağını ifade eden Doğan, Şeffaf, katılımcı, vatandaş odaklı bir sivil gözetim sistemi oluşturmak hedefleniyor dedi.
     Projenin bileşenlerine de değinen Doğan, yasal çerçevenin geliştirileceğini, İçişleri Bakanlığının kurumsal kapasitesinin geliştirileceğini, insan kaynaklarının güçlendirileceğini söyledi.
     Türk iç güvenlik birimlerinin eylemlerinden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin vermiş olduğu kararları inceleyeceklerine dikkati çeken Doğan, burada ne tür müeyyidelere maruz kalındığına bakacaklarını belirtti.
    
     -Kanunlar birleştirilecek-
    
     Doğan, emniyet, jandarma ve sahil güvenliğin 3 ayrı kanunu olduğunu, bu kanunları İç Güvenlik Kanun Tasarısı Taslağı adı altında birleştirip meclise sunmak için çalışma yapacaklarını söyledi.
     İllerin suç haritalarını oluşturacaklarını, iç güvenlik birimleri tarafından sağlanan hizmetlere yönelik pilot illerde anket yapacaklarını kaydeden Doğan, anketlerde vatandaş memnuniyetini soracaklarını aktardı.
     Doğan, polis ve jandarmanın üst düzey amirlerinin seçimi ve eğitimi çerçevesinde göreve başlamadan birbirleri ile eğitim alacakları bir akademi kurulması yönünde de çalışma yapacaklarını anlattı.
     Projenin Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche de projenin vatandaş odaklı bir polis ve jandarma teşkilatı kurulmasını, yerel koordinasyonun artırılması ve yaşam kalitesini düşüren suçların engellenmesini hedeflediğini söyledi. Roche, bu kapsamında illerde yerel güvenlik komisyonu oluşturulacağını, burada vatandaşların da söz hakkı olmasının sağlanacağını belirtti.
     Konuşmaların ardından soru ve cevap bölümüne geçildi. Doğanşehir İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Selçuk Kansav, Sebastian Rochea, Ülkenizde de yerel güvenlik komisyonları olduğundan bahsettiniz. Aynısının Türkiyede de kurulacağını söylediniz. Türkiyede terör sorunu var. Sivillerin komisyonda olmasının olumsuz yanları da olabilir. Bu konuda neler söyleyeceksiniz- diye sorunca, Roche, komisyonun önleme amaçlı olacağını, polis ve jandarma istihbaratı ve adli bazı soruşturmalarla da ilgilenmeyeceğini söyledi. Roche, komisyonun sadece günlük yaşamı suçları engellemek için mekanizma görevi göreceğini kaydetti.
     Toplantıya Malatya Valisi Vasip Şahin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Mustafa Uğur da katıldı.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER