Iğdırdaki casusluk soruşturması

Iğdırdaki casusluk soruşturması -Casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis cezası istenen 3ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi -Duruşmada ele geçirilen görüntülerin incelenmek üzere TÜBİ


ERZURUM (A.A) - Iğdırda casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis cezası istenen 3ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.
     Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ikinci duruşmasında, Iğdırda devletin güvenliğine ilişkin bilgilerin temin edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında yargılanan 2si İranlı 3 tutuklu 11 sanık ile avukatları ve aileleri hazır bulundu.
     Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, İran uyruklu tutuklu sanık B.Tye kamerasındaki ele geçirilen görüntüleri sordu.
     Kahya, İran ordusunun İranda faaliyet gösteren terör örgütü Pejaka yönelik gerçekleştirdiği operasyon görüntüleri ve bu yönde çeşitli askeri bilgiler yer alıyor. Asansör montajı işiyle uğraşan senin gibi birinin kamerasında bu görüntülerin işi ne- sorusu üzerine sanık B.T, Ben Türkiyeye gelmeden bir gün önce bu kamerayı İranda asansör üretimi ve montajı yapan çalıştığım firmanın sahibi Kamiz beyden aldım. 2009-2012 yılları arasında İran ordusu ve istihbaratı tarafından çekilmiş bu görüntülerin benim kameramda ne aradığını anlamış değilim. Bu görüntüleri çekmediğim gibi haberdarda değilim. Ben Azeri asılıyım, PKK ile işim olmaz şeklinde yanıtladı.
     Mahkeme Başkanı Kahya, tutuklu sanık İran uyruklu S.Z.Kya da Asansör işiyle uğraşmak üzere geldiğiniz Türkiyede neden başta MİT olmak üzere görüntülerde yer alan birçok kamu kurumuna ait binaların görüntülerini çektiniz- şeklinde soru yöneltti.
     Tutuklu sanık S.Z.K, Biz bu görüntüleri asansör firmamızda kullanmak üzere çektik. Bundan başka bir amacımız yoktu. Bu binaların görüntü ve adresleri konusunda internette çok sayıda yeterli bilgi var. Biz casus falan değiliz diye cevapladı.
     Sanık avukatlarının 3 saat 50 dakikalık görüntülerle ilgili MİT tarafından hazırlanan raporun gerçekleri yansıtmadığını ileri sürerek, raporun reddedilmesini, görüntülerin hangi tarihte çekildiği, montaj yapılıp yapılmadığı gibi konuların belirlenmesi için TÜBİTAKa gönderilmesi talebinde bulundu.
     İran uyruklu 2 sanığın avukatı ise casusluk soruşturmasının emniyet boyutunda bazı basın yayın organlarında haberler yayınlandığını, gizlilik kararı bulunan söz konusu soruşturma dosyası hakkında haber yapan basın kuruluşları, bu bilgileri sızdıran kişi ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
     Tutuklu sanıkların tahliye talebi ve diğer taleplerin görüşülmesi için mahkeme heyeti, duruşmaya 15 dakika ara verdi.
     Mahkeme, verilen aranın ardından tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, ele geçirilen görüntülerin incelenmek üzere TÜBİTAKa gönderilmesine, iddianame düzenlenip kabul edilmeden önce dava konusu soruşturmanın gizlilik kararı verildiği, gizli kalması gereken bilgilerin basında yer aldığının iddia edildiği, bu hususta işlenmiş suç bulunup bulunmadığı, failleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
     Dosyadaki diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşma 8 Şubat 2013 tarihine ertelendi.
     Iğdırda yürütülen casusluk soruşturması kapsamında hazırlanan ve mahkemeye sunulan 115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlı ajanın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Iğdırdaki casusluk soruşturması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER