İhracatta tekstil bereketi

İhracatta tekstil bereketi -Denizliden yapılan tekstil hammaddeleri, tekstil ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,1 arttı -DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert:


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Dermencioğlu - Denizliden yapılan tekstil hammaddeleri, tekstil ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,1 arttı.
     Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,8lik artışla ocak ayında kayda alınan toplam 167 milyon 465 bin 733 dolarlık ihracatın yüzde 68,9unu tekstil ürünleri oluştururken, madencilik ürünlerinin ihracattaki payı yüzde 6,4, demir ve demir dışı metallerin ihracattaki payı yüzde 6,5, bitkisel ürünlerle diğer sanayi ürünlerinin payı yüzde 18,2 olarak kaydedildi.
     DENİB üzerinden ocak ayında 20 milyon 402 bin 962 dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapılırken, 95 milyon 52 bin 956 dolar tutarında da hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleşti. Bu rakamlarla Denizliden tekstil sektöründe ocak ayında gerçekleşen toplam ihracat, 115 milyon 455 bin 918 dolara ulaşırken, bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 36,1 oldu.
     Denizliden en fazla ihraç edilen tekstil ürünleri bornoz-sabahlık, havlu-mutfak bezleri ve çarşaf-nevresim olurken, bu mal gruplarından yapılan ihracat, birlik ihracat rakamlarının yaklaşık yüzde 41ini oluşturdu.
     Bu dönemde 33 milyon 34 bin dolar tutarında havlu-mutfak bezleri, 24 milyon 713 bin dolar tutarında çarşaf-nevresim ve 10 milyon 994 bin dolar tutarında da bornoz-sabahlık ihracatı yapıldı.
     Geçen yılın aynı dönemine göre çarşaf-nevresim ihracatında yüzde 63 artış kaydedilen ocak ayında, ihracattaki artış oranı bornoz-sabahlıkta yüzde 44,2, havlu-mutfak bezlerinde ise yüzde 26 oldu.
    
     -Avrupaya ihracat da arttı-
    
     Denizlide ocak ayında 25 Avrupa Birliği (AB) ülkesine yapılan ihracatta da Avrupanın yaşadığı krize karşın önemli ölçüde artış sağlandı.
     AB ülkelerine 2013 Ocak ayında yapılan tekstil ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 41,57lik bir artışla 114 milyon 500 bin 323 dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam DENİBden yapılan toplam ihracatın yaklaşık yüzde 68,37sini oluşturdu.
     Bu dönemde 100 ülkeye ihracat yapan Denizlili tekstilciler, ülkeler bazında İtalyaya yapılan ihracatta yüzde 64,2, Almanyaya ihracatta yüzde 33,3, İngiltereye yapılan ihracatta da yüzde 25,7lik bir artış sağladı.
    
     -Tekstil ihracatında atak-
    
     DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Denizlide ana sektör olan tekstil ve konfeksiyon sektöründe ülke çapında olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.
     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak ayında Türkiyenin tekstil ve konfeksiyon ihracatında yaklaşık yüzde 15 oranında bir artış gerçekleştiğini vurgulayan Kocasert, şunları kaydetti:
     Bu da sektör olarak ülkemiz genel performansının üstüne çıkılmış olduğunun bir göstergesi. DENİB tarafından kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracatı ise yüzde 36 artarak 115,5 milyon dolara ulaştı. Dolayısıyla Denizlinin tekstil ve konfeksiyon ihracatında ülkemizin toplam tekstil ve konfeksiyon ihracatından daha yüksek oranda bir artış olduğunu görebiliyoruz. Esasen ocak ayında birçok Denizlili firmanın katıldığı Heimtextil Fuarında, 2013 yılına ilişkin olumlu sinyalleri zaten almıştık. Görünen o ki, yılın geri kalan kısmında, Denizlinin ana sektöründe sevindirici tablolarla karşılaşmaya devam edeceğiz. Ocak ayına ilişkin olarak özetle diyebiliriz ki, hem ülke hem tekstil ve konfeksiyon sektörü hem de Denizli ihracatı için olumlu göstergeler var. Tekstil sektörümüz, gelişmiş yapısı, ihracata ve istihdama katkısı bakımından stratejik öneme sahiptir. Emek yoğun bir sektör olan tekstil, ihracatımıza da bereket katmaktadır.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İhracatta tekstil bereketi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER