Ilısu Barajında nehir derivasyon işlemi başladı

Ilısu Barajında nehir derivasyon işlemi başladı (1) -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: İçeride ve dışarıda üretilen bütün kampanyalara rağmen, bugün Türkiye böyle büyük bir projeyi kendi kaynaklarıyla, başkasına el açmadan, kendi imkan


MARDİN (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ilısu Barajı Projesine ilişkin, İçeride ve dışarıda üretilen bütün kampanyalara rağmen, bugün Türkiye böyle büyük bir projeyi kendi kaynaklarıyla, başkasına el açmadan, kendi imkanlarıyla, kendi insanıyla yapabilecek güce gelmiştir ve şu anda yapıyor dedi.
     Dargeçit ilçesinde, Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) nehir derivasyon işlemi için düzenlenen törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte katılan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, projede emeği geçenlere Kürtçe ve Türkçe olarak teşekkür etti.
     Şimşek, Türkiye açısından ekonomik ve stratejik boyutları olan önemli bir projede yeni bir eşiğin aşıldığını belirtti.
     Derivasyon tünellerinin faaliyete geçeceğini, bundan sonra baraj yapımının daha da hızlanacağını ifade eden Şimşek, projenin yarılandığını, 2014 Haziran sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini aktardı.
     Türkiyenin en büyük darboğazının, enerjide dışa bağımlı olması olduğunu dile getiren Şimşek, şunları söyledi:
     Biz geçen sene enerji ithalatına 54 milyar dolar ödedik. Bu sene petrol fiyatları yüksek seyretmeye devam ediyor. Muhtemelen bu sene enerji ithalatına Türkiye olarak yaklaşık 60 milyar dolarlık bir kaynağı dışarıya aktarmış olacağız. Tabii ki ülkemizin suyunu rüzgarını, güneşini, enerjiye dönüştürdüğümüz ölçüde sadece dışarıya bağımlılığı azaltmakla kalmıyoruz, aynı zamanda hakikaten çevreyle daha dost, özellikle sürdürülebilir kalkınma açısından çok büyük önemi olan bir kaynağı da harekete geçirmiş oluyoruz. Bu yatırımlar çok rantabl. Ben değerli bakanımı ve ekibini gerçekten tebrik ediyorum.
    
     -Ortalama 6-7 yılda kendisini amorti eden bir proje-
    
     Türkiyenin çok zor dönemler geçirdiğini anlatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:
     Basit bir göletin yapımı bile 10, 20, 30 yıllar almış. Bugün Türkiyede kamu yatırım projelerinin ortalama tamamlanma süresi 3,3 yıl. Yani bu türden büyük projeler dahi çok kısa bir sürede bitirilebiliyor, ekonomiye kazandırılıyor. Rantabl derken, şunu kastediyorum; yani ortalama 6-7 yılda kendisini amorti eden bir projeden bahsediyoruz. Yani Türkiyede kaynak tahsisi açısından en doğru tercihlerden bir tanesidir. Değerli bakanımızın çalışmalarıyla eskiden kamu kaynaklarıyla belki 50 yıl alacak proje yükünü özel sektör dinamizmini kullanarak şimdi biz çok hızlı bir şekilde Türkiyeye kazandırıyoruz.
     Sonuçta milletten vergi topladıklarını, bu vergilerle hizmet sunduklarını, bir kısmını yatırıma ayırdıklarını kaydeden Şimşek, Eskiden öyle değildi. Çok değil, 10 yıl önce bu ülkede toplanan 100 liralık vergi gelirinin 86 lirası faize gidiyordu. Böyle bir ortamda bu tür projelerin 30 yıl alması o yüzden sürpriz değildi. Çünkü milletten toplanan vergi gelirleri, büyük ölçüde devletin iç ve dış borç faizlerine gidiyordu. Çok şükür bunu değiştirdik. Yani 2002de 100 liralık vergi gelirlerinin 86 lirası faize giderken, geçen sene biz bu rakamı yüzde 16,6ya yani 100 lirada 17 lira civarına indirdik. Milletten aldığımızı, millete eser ve hizmet olarak sunuyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Bu proje ağırlıklı olarak enerji üretimine yönelik-
    
     Projeyi çok önemsediklerini vurgulayan Bakan Şimşek, Bizim su kaynaklarımızı, hele sınır aşan su kaynaklarımızı daha optimal kullanmamızdan yola çıkın, bu bölgenin hakikaten kaderinin ciddi bir şekilde değiştirilmesine kadar bir çok başka boyutları var dedi.
     Bakan Şimşek, bu projeyi, bu projede çevreye, tarihe, kültüre gösterilen hassasiyetleri bilmeyenlerin bunu ayrı bir şekilde sunma çabası içinde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
     Şunun altını açık bir şekilde çizmek lazım; içeride ve dışarıda üretilen bütün kampanyalara rağmen, bugün Türkiye böyle büyük bir projeyi kendi kaynaklarıyla, başkasına el açmadan, kendi imkanlarıyla, kendi insanıyla yapabilecek güce gelmiştir ve şu anda yapıyor. İnşallah bu proje zamanında bitecek. Türkiyenin enerjide dışa bağımlılığı azalacağı gibi, cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden bir tanesi olan Güneydoğu Anadolu Projesinin çok önemli bir ayağı devreye girmiş olacak. Sadece bu bölge açısından değil, bütün dünya tarım üretimi ve sanayiye dayalı tarım açısından son derece önemli bir projenin, çok önemli bir ayağı daha devreye girmiş olacak. Bu proje ağırlıklı olarak enerji üretimine yönelik.
     Bu projenin tamamlanmasının ardından Cizre Barajının yapılmasının mümkün hale geleceğini ifade eden Şimşek, Böylece bu bölgede yani Mezopotamyanın çok verimli toprakları suya kavuşmuş olacak. Ülkemiz açısından hakikaten çok önemli bir eşiği aşmış olacağız. Bölgesel kalkınma açısından proje çok önemli. Bu projenin içinde kentsel dönüşüm var. Hasankeyfi ben çok iyi bilirim. Baraj bitmeden Hasankeyfli kardeşlerimiz yeni şehre taşınmış olacaklar. Orada fakültesinden tutun, hastanesine kadar belki bisiklet yollarına kadar hakikaten Türkiyeye örnek olacak. Hem tarihi korumaya hem de kentsel dönüşüm anlamında çok farklı bir boyutu olacak şeklinde konuştu.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Şengül Oymak
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Ilısu Barajında nehir derivasyon işlemi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER