İmralıdaki görüşmeler

İmralıdaki görüşmeler -TBB Başkanı Coşar: Ne kadar çok şeffaflaşırsa, bana göre halk tarafından o kadar çok benimsenir ve içselleştirilir -Ülkemizde barış olması için, barışın tesis edilmesi için, yurttaş olarak, avuk


DENİZLİ (A.A) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İmralıdaki görüşmelere ilişkin, Ne kadar çok şeffaflaşırsa, bana göre halk tarafından o kadar çok benimsenir ve içselleştirilir dedi.
     TBB ve Denizli Barosu tarafından düzenlenen Ulusal Baro Ağı Projesi (UBAP) ve Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) konulu seminer için Denizliye gelen Coşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyenin hukukla olan sorununun hiç bitmediğini belirterek, ülkenin en önemli sorununun hukuk ve hukuksuzluk olduğunu savundu.
     Türkiye tarihinde 1. Meşrutiyet ile başlayan sürecin aslında hukuk yoluyla toplumu dönüştürme projesi olduğunu dile getiren Coşar, şöyle devam etti:
     Aynı şekilde cumhuriyet, hukuk yoluyla toplumu dönüştürme projesidir ve büyük Atatürkün hukuk devrimleri sayesinde bence çok önemli bir aşama kaydetmiştir. Şimdi üçüncü aşamayı yaşıyoruz, o da Avrupa Birliğidir. AB de hukuk yolu ile toplumu dönüştürme projesidir. Türkiye bu konularda biraz mesafe almış olmakla birlikte hukukla olan sorunu veya hukukla olan imtihanını daha henüz geçmemiştir. Süreç devam ediyor. Geçmişte de hukuksuzluk vardı, bugün de hukuksuzluk var. Yargının verdiği iyi örnekler de var, kötü örnekler de var. Uzun zamandır ifade ettiğimiz, özellikle tutuklamanın bazı hakimler veya bazı mahkemeler tarafından amacına uygun şekilde kullanılmamış olması var. Tedbir olan tutuklamanın, tedbir olmaktan çıkartılıp bir infaza ve cezaya dönüştürülmüş olması var. Bunlar Türkiyeye yakışan olaylar değil. Örneğin 28 Şubatla ilgili olarak 1,5 ay önce başlatılan bir soruşturma var. Eğer 28 Şubatta gerçekleşmiş bir suç veya suçlu varsa, Türkiye Cumhuriyetinin savcıları 15 yıldır neredeydi. 15 yıl sonra mı bütün bunlar savcıların akıllarına geldi- Dolayısıyla Türkiye, yargı ve hukukla olan bu sınavını mümkün olan en kısa sürede aşmalıdır. Çünkü yargı ve hukuk hepimizin ortak güvencesidir. Yargının, hukukun, bağımsız ve tarafsız bir konuma yerleştirmesi gerekir.
    
     -4. yargı paketi-
    
     Coşar, 4. yargı paketiyle ilgili soruya karşılık, içeriği hakkında fazla bilgilerinin bulunmadığı paketin TBBye gönderilmediğini ve bir görüş alınmadığını, bu durumda değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirterek, şunları söyledi:
     Gerçekten Abdullah Öcalanla ilgili geçici maddeler veya ne gibi bir düzenleme var bilmiyorum. Galiba bugün TBMMye sunulmuş. Sadece ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkıyla ilgili olarak getirilen şiddet, tehdit içermeyen fiilerin suç olmayacağı yönünde bir değişikliğin yer aldığını gazetelerde okudum. Türkiye, ifade ve düşünce özgürlüğü konusunda yaşadığı sorunları çözmek mecburiyetinde. Uygar demokratik ülkelerde bunun çerçevesi, alanı neyse ki Amerikan Yüksek Mahkemesinin koyduğu ölçü var, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin uygulamaları var, açık ve mevcut bir tehlike olmadığı sürece ifade ve düşünce özgürlüğünün olması gerekir.
     İstanbul Barosunun genel kurul kararı almasıın hatırlatılması üzerine Coşar, her baronun bağımsız, özerk bir tüzel kişiliğinin bulunduğuna değinerek, Biz bir aileyiz. Nasıl ailenin fertlerinden birine dışarıdan bir taciz, saldırı geldiğinde, ailenin diğer bireyleri yanında olursa, biz de İstanbul Baromuza yönelik açılmış olan bu davayla ilgili baromuzun arkasındayız. Bana göre ortada bir suç yok, cezanın da olmaması gerekir diye konuştu..
    
     -İmralıdaki görüşmeler-
    
     İmralıdaki görüşmeleri de değerlendiren Coşar, şunları kaydetti:
     İmralı görüşmeleriyle ilgili olarak bakış açımız; barışın kazananı çoktur, savaşın kazananı yoktur. Türkiyenin yaşadığı bu sorunun tabii ki çözümlenmesinden yanayız. O konuda biz de TBB olarak üzerimize düşen görev varsa yapmaya hazırız. Türkiyenin yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi terördür. Terörün bir an önce sona ermesi ve Türkiyenin o anlamda rahatlaması gerekir. Bu gidiş gelişler hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim. Görüşmelerle ilgili verilen bazı bilgiler var ama çok şeffaf şekilde götürülmüyor. Tabii bunun biraz daha şeffaflaşması gerekir. Ne kadar çok şeffaflaşırsa, bana göre halk tarafından o kadar çok benimsenir ve içselleştirilir. Ülkemizde barış olması için, ülkemizde barışın tesis edilmesi için yurttaş olarak, avukat olarak, barolar olarak üzerimize düşen bir görev varsa hepimizin de bu görevi yerine getirmesi gerekir.
    
     Muhabir: Sebahatdin Zeyrek / Mustafa Dermencioğlu / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber İmralıdaki görüşmeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER