İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Özer: Türkiyede en fazla iş kazası olan sektör inşaat sektörü. Bunun da yüzde 40ı ya yüksekten düşme, kişinin düşmesi ya da yüksekten cisim düşmesi Kanun kaza durdurmaz. Kanun kazaları dur


ERZURUM (A.A) - İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Türkiyede en fazla iş kazası olan sektörün inşaat sektörü olduğunu belirterek, Bunun da yüzde 40ı ya yüksekten düşme, kişinin düşmesi ya da yüksekten cisim düşmesi dedi.
     Özer, Palandöken Dağında bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 81 İlde İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu Tanıtım Semineri programının ilkini Erzurumda gerçekleştirdiklerini söyledi.
     İş sağlığı güvenliğinin sosyal bir sorumluluk ve herkesin üzerine düşen bir görev olduğunu ifade eden Özer, Hepimizin bu görevi ve hakkı yerine getirebilmesi için bilgilendirme ve ilgilendirme faaliyeti diye tanımlayabileceğimiz bir faaliyet düzenliyoruz ve bunu 81 ilde tamamlayacağız. İş sağlığı güvenliği konusunda iş kazaları ve meslek hastalıkları maalesef başımızı çok ağrıtıyor diye konuştu.
     Herkesin iş sağlığı güvenliğinin farkına varması gerektiğini vurgulayan Özer, şunları kaydetti:
     Farkındalığı artırmamız gerekiyor ve iş yerlerinde ne yapmamız gerekiyor- sorusunu sordurmak istiyoruz. Eğer biz ilgilenmezsek, bilgilenemeyiz. Bilgilenmediğimiz zaman da uygulayamayız. Peki kanun çıktı, kazalar durdu mu- Kanun kaza durdurmaz. Kanun kazaları durdurmak için bir araçtır. Biz de bir kanun çıkardık, bir hedef koyduk. Meclis bir kanun çıkardı, dedi ki iş sağlığı güvenliği müstakil bir kanun çerçevesinde düzenlensin, düzenlendi. Kazalar durdu mu- Hayır. Çünkü kanun bir araçtır, uygulandığı zaman kazalar durur. İş sağlığı güvenliği kültürü geliştiği zaman kazalar durur. Farkındalık ortaya çıktığı zaman biz kazalara dur diyebileceğiz.
     Kaza olmadan, testi kırılmadan önce tedbir alınması gerektiğini belirten Özer, sanayi ülkelerinin kaza olmadan önce tedbir aldığını anımsatarak, önleyici tedbirin önemli olduğunu ifade etti.
    
     -Yeni kanun çok farklı bir mantık getirdi-
    
     Genel Müdür Özer, 30 yıl içerisinde 30 misli bir gelişme kaydedildiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Muazzam bir gelişme var, bu gelişme hızla devam ediyor. İvme artıyor ve daha kısa sürede daha büyük işler alacağımıza inanıyorum. Kanun koyucu mantığı değiştirdi. Bugüne kadar çıkan kanunlarda alınması gerek tedbirin maliyetiyle verilmesi gereken ceza arasında uyumsuzluk vardı. Yani ceza vermeyi, tedbir almamaya tercih edebiliyordu işverenlerimiz. Eğer ceza için bir puan verecekse, tedbir için iki puan masraf yapması gerekiyordu. Şimdi kanunun mantığı değişti. Bu kanun çok farklı bir mantık getirdi. Tedbir almak için bir liraya harcayacaksan, cezasını bunun iki katı. Küçük bir iş yeri iş sağlığı güvenliği için 500 lira masraf edecekse, bu tedbiri almadığı takdirde 10 bin lira ceza parası verecek. Ceza daha caydırıcı.
     Yeni bir yazılım geliştirerek, bütün iş yerlerini görebildiklerini vurgulayan Özer, Sözleşmeler bize geliyor. Sözleşme otomatik olarak geliyor ve online işlem yapılıyor. 1.5 milyon iş yerinde denetim yapacağız diye konuştu.
     Özer, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Türkiyede en fazla iş kazası olan sektör inşaat sektörü. Bunun da yüzde 40ı ya yüksekten düşme, kişinin düşmesi ya da yüksekten cisim düşmesi. Sonra madenler geliyor. Arkasından da metal ve nakliye sektörü geliyor. Onun için bugün iş müfettişi arkadaşlarımız maden ve inşaatlarda hayati tehlike gördüğü zaman iş yerini derhal durduruyorlar. Binlerce iş yeri durdurmayla muhatap oldular. Nedir, yüksekten düşmeye karşı tedbir alınmalı. İnşaatta asansör, banyo boşluğuna düşebiliyorlar. Kenarlarda kalıp çakarken sökerken, tuğla örerken, eşya çekerken düşmeler olabiliyor. Bu kenarları mutlaka koruma altına alın. İnşaatlarda bu kültür gelişmeye başladı.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER