İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Etyemez: -İş sağlığı güvenliğinden tasarruf ediyorum diyerek tedbir almamanın, aslında uzun vadede işletmelere kar değil zarar getirdiği ortay


ŞANLIURFA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İş sağlığı güvenliğinden tasarruf ediyorum diyerek, tedbir almamanın, aslında uzun vadede işletmelere kar değil zarar getirdiği ortaya çıkıyor dedi.
     Etyemez, Şanlıurfada düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu tanıtım seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, söz konusu kanunla iş sağlığı ve güvenliği hükümlerinin ilk defa kendi kanunuyla mevzuattaki yerini aldığını belirtti.
     Yasayla, çalışanların tamamının işçi, memur ayrımı yapılmaksızın iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında birleştirildiğine işaret eden Etyemez, dünyada ve Türkiyede her gün iş kazaları meydana geldiğini ve bunlardan bazılarının ölümcül olabildiğini ifade etti.
     Bakan Yardımcısı Etyemez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     İş sağlığı ve güvenliği, yasamızda işverenlerin işçilere karşı önemli bir sorumluluğu olarak tanımlanmıştır. Ancak, kanunda tanımlamanın bu şekilde yapılmış olması, konunun işverenler açısından ele alınmasına mani olmamalıdır. Zira, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yalnızca çalışanların sağlık ve güvenliği açısından veya insani açıdan değil, işletme verimliliği ve ekonomik getirileri açılarından da değerlendirilmesi gereken bir konudur dedi.
     Halil Etyemez, işletmelerde doğru yönetilmeyen iş sağlığı ve güvenliği sonucunda meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının işverenlerde maddi ve iş gücü kayıplarına neden olabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Bakanlığımızın yaptığı araştırmalar, iş sağlığı güvenliği alanındaki 1 liralık yatırımın, orta ve uzun vadede işletmeye 2 liralık fayda sağladığına işaret ediyor. Düzgün alınan iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin işverenin imajına yüzde 92 katkısı var. Aynı şekilde üretime yüzde 98, ürün kalitesine yüzde 85, ürünün pazarlanmasına yüzde 50 katkısı var. Yani iş sağlığı güvenliğinden tasarruf ediyorum diyerek tedbir almamanın, aslında uzun vadede işletmelere kar değil zarar getirdiği ortaya çıkıyor.
     Etyemez, ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun başarılı olması için işverenler ve çalışanlar tarafından sahiplenmesi gerektiğini vurguladı.
    
     -Şanlıurfa Valisi Güvenç-
    
     Şanlıurfa Valisi Celalettin Güven de seminerin Şanlıurfada yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirip, herkesin sorumluluğunun gereğini yapması gerektiğini belirtti.
     İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra ortaya çıktığına değinen Güvenç, bu süreçte uluslar arası deneyimlerden istifade edildiğini kaydetti.
     Seminerde daha sonra iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun getirdiği yeniliklerle ilgili katılımcılara bilgi verdi.
     Seminere Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, HRÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ile kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinden temsilci ve iş verenler katıldı.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER