İşçi sağlığı ve iş güvenliği

İşçi sağlığı ve iş güvenliği -İş kazaları sonucu Türkiyede iş yerlerinde yılda yaklaşık bin 500 işçinin hayatını kaybettiği bildirildi


ANTALYA (A.A) - İş kazaları sonucu Türkiyede iş yerlerinde yılda yaklaşık bin 500 işçinin hayatını kaybettiği bildirildi.
     Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Antalya İl Koordinasyon Kurulundan yapılan yazılı açıklamaya göre, iş güvenliği konusuna dikkat çekmek amacıyla 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozluda yaşanan ve 263 madencinin yaşamını yitirdiği olayın yıl dönümünün birlikleri tarafından İş Kazalarına Karşı Mücadele Günü olarak kabul edildiği belirtildi.
     İş kazaları ve meslek hastalıklarının işverenin çalışma yaşamına yönelik politikaları ve daha fazla kar etmek amacından kaynaklandığı öne sürülen açıklamada, yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98inin, meslek hastalıklarının ise yüzde 100ünün önlenebileceğinin ortaya konulduğunu kaydetti.
     Gerekli önlemler alınmadığı için iş kazalarını sonucunda Türkiyede kayıtlı iş yerlerinde her yıl yaklaşık bin 500 işçinin hayatını kaybettiği vurgulayan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Bu rakamlarla Türkiye dünyada ilk üç ülke içerisinde yer alırken, Avrupada ise birinci sırada yer almaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, ruhsal ve bedensel bütünlüğünün korunmasıdır. İş yerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamak işverenin öncelikli görevidir. Çalışanlar da bu doğrultuda alınan tedbir ve talimatlara uymakla yükümlüdürler. İlgili düzenlemeleri hazırlamak ve uygulanmasını denetlemek devletin görevidir.
     İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamında çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun, eksiklikler nedeniyle soruna uygun çözümler üreten bir yasa olmadığı savunulan açıklamada, yasadaki en önemli eksikliklerden birinin iş yerinde olası bir kaza durumunda sorumlu olan kişi ya da kişilerin aynı iş yerinde farklı görevde de bulunuyor olması olduğu dile getirildi.
     İş Güvenliği Mühendisliği kavramının TMMOBnin belirlediği şekilde tanımlanması gerektiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
     50den fazla işçi çalıştıran sanayi işletmelerinde tam zamanlı iş güvenliği mühendisi çalıştırılması zorunlu hale getirilmelidir. İş kazalarının önüne geçmek ve işçi sağlığını korunmak için gerekli yasal ve idari önlemler uygulamaya konulmalıdır. Bu kapsamda 50den daha az işçi çalıştırılan iş yerlerinde de iş sağlığı ve güvenliği kurallarının kurulması yasalarla güvence altına alınması gerekir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için iş yerlerinde önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği anlayışı yerleştirilmelidir. Yaşanan her olaydan sonra söylendiği gibi ölümler kader değil, tedbir eksikliğindendir.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İşçi sağlığı ve iş güvenliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER