İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif

İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü -AK Parti Burdur Milletvekili Yıldırım: -Milli şairimiz Mehmet Akif kaleme aldığı İstiklal Marşında, Türk Milletinin özünü, yüceliğini, duygularını, milli ve manevi değerl


BURDUR (A.A) - AK Parti Burdur Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Hami Yıldırım, Mehmet Akif Ersoyun kaleme aldığı İstiklal Marşında, Türk Milletinin özünü, yüceliğini, duygularını, milli ve manevi değerlerini en mükemmel şekilde ortaya koyduğunu bildirdi.
     Yıldırım, 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kurtuluş Savaşı yıllarında askerlerin ve milletin şevk ve heyecanını artıracak bir milli marşın yazılmasına karar verildiğini hatırlattı.
     Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir yarışma düzenlendiğini, Mehmet Akif Ersoyun verilen para ödülü sebebiyle yarışmaya katılmadığını belirten Yıldırım, açıklamada Çünkü ona göre bir milletin İstiklal Marşı para ile yazılmaz, yazdırılamazdı. Ancak daha sonra 500 liralık ödülü almamak şartıyla yarışmaya katılmaya ikna edilir. 12 Mart 1921de İstiklal Marşını seçmek için TBMMde oylama yapılır. Mehmet Akifin şiiri, alkışlar eşliğinde ve dört defa ayakta dinlenerek kabul edilir ifadelerine yer verdi.
     Yıldırım, milletin çektiği sıkıntı ve acıları bizzat kendisi de yaşayan Mehmet Akifin, milletin kalbinden geçenleri bir sanatçı duyarlılığıyla sezdiğini, vatan aşkıyla yanıp tutuşan gönüllere tercüman olduğunu kaydetti.
     İstiklal Marşının coşku ve duygu seli yaratan mısralarıyla, taşıdığı yüksek manayla Türk Milletine mal olduğunu bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:
     Milli şairimiz Mehmet Akif kaleme aldığı İstiklal Marşında, Türk Milletinin özünü, yüceliğini, duygularını, milli ve manevi değerlerini en mükemmel şekilde ortaya koymuştur. Akif, İstiklal Marşıyla, ezelden beri hür yaşamış milletimizin sesi, dili olmuştur. İstiklal Marşı, vatanımıza göz diken düşmanlara, ülkemizi bölmeye çalışan vatan hainlerine karşı, güçlü duruşumuzun bir göstergesidir. Bir ülkede yaşayan milyonlarca insanı, tek bir çatı altında toplayan, birleştiren, milyonlarca kalbin tek bir yürek gibi atmasını sağlayan, milyonlarca insanı millet yapan, ulusal bir sesleniştir. İstiklal Marşı, parçalanmış, darmadağın edilmiş, yok olmak üzere olan bir milletin, yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır.
     Yıldırım mesajında, o dönemde savaş meydanlarında, vatanın her karışında verilen büyük mücadelenin bugün bilimde, teknolojide, kültürde, sanatta, ekonomide, dış politikada, hayatın her alanında muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak için sergilendiğini vurguladı.
     Bu hedefe ulaşmanın şehitlere, gazilere ve ecdadımıza karşı en büyük sorumluluk olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
     Bizler gelecek nesillere daha güçlü, daha müreffeh bir ülke bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye her geçen gün daha da büyüyor ve dünyayla yarışını sürdürüyor. Bu itibarla; Mehmet Akif gibi değerlerimizi yaşatmak fikirlerini, eserlerini, kişiliğini ve edebi kimliğini bugünkü nesillere anlatmak hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 92. yıl dönümü münasebetiyle, Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını ve yaşadığı toplumun inanç ve mücadele azmini anlayan ve anlatan eserleriyle yarınlarımıza yol gösteren büyük fikir ve düşünce adamı merhum Mehmet Akif Ersoyu bir kez daha rahmet, minnet ve dualarla yad ediyor, tüm hemşehrilerime selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER