İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif

İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü -Alperen Ocakları Edirne Şube Başkanı Cankaloğlu: Asıl olan bu marşı, ruhunun tüm derinliklerinde hissedebilmektir


EDİRNE (A.A) - Alperen Ocakları Edirne Şube Başkanı Alpaslan Cankaloğlu, İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
     Cankaloğlu, mesajında, Mehmet Akif Ersoyu, İstiklal Savaşı önderlerini ve İstiklal Marşının kabulünü ayakta alkışlayarak kabul eden TBMM üyelerini, saygı ve minnet duyguları ile andığını belirtti.
     Ersoyun, milli mücadelenin en çetin döneminde büyük Türk milletinin milli ve manevi duygularına tercüman olduğunu belirten Cankaloğlu, şunları kaydetti:
     Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini taçlandıracak ve al bayrağımızın dalgalandığı her yerde büyük Türk milletini temsil edecek bir milli marşımız yoktu. Bu eksikliği gidermek için TBMM bir İstiklal Marşının yazılmasını istemiş, bu sebeple bir müsabaka açılmış ve müsabakada birinciliği alacak marşın yazarına 500 lira mükafat verileceği ilan edilmiştir. Ülkenin her tarafından 500ün üzerinde şiir müsabakaya gönderilmiş, fakat yazılan marşlar milletin hissiyatına tercüman olmadığı için beğenilmemiştir.
     Mehmet Akif, marşın yazılma işinin mükafatlı olmasından dolayı müsabakaya katılmamıştır. Giyecek bir paltosu dahi olmayan, Ankaranın ayazında Meclise paltosuz gelip giden, milletin yemediğini nasıl yer, içmediğini nasıl içersiniz diye kardeşinin evinde çayı şekerle içenleri uyaran Mehmet Akifin İstiklal Marşımızı nasıl bir hissiyat içerisinde yazdığı bu davranışlarından anlaşılmaktadır. Onun bu hissiyatını anlamayan ya da anlamaktan uzak olanlar ancak dillerinde zoraki bu marşı okuyabilirler. Asıl olan bu marşı, ruhunun tüm derinliklerinde hissedebilmektir.
    
     Muhabir: Cihan Demirci
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER