İstiklal Marşının kabulünün 92. yılı

İstiklal Marşının kabulünün 92. yılı


MERSİN (A.A) - İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu anma etkinlikleri kapsamında Yenişehir Mehmet Adnan Özçelik Anadolu Lisesinde program düzenlendi.
     Programa İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Dağ, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
     Gül, anma programında yaptığı konuşmada, 12 Martın Mehmet Akif Ersoyun, Anadolu topraklarının özgürlük sertifikasına ad verdiği gün olduğunu belirterek, bir ülkenin marşının, o ülkenin bağımsızlığı olduğunu söyledi.
     Kurtuluş Savaşının en çetin döneminde, milli marşa duyulan ihtiyaç üzerine 1921 yılında Milli Eğitim Bakanlığının organizesinde bir yarışma düzenlendiğini hatırlatan Gül, Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif Ersoy katılmak istemedi. Ama dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphinin (Tanrıöver) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi. Çünkü İstiklal Marşı Akifin milletine bir armağanı olacaktı ve bu armağanın bir para karşılığı olamazdı. O günler, bir daha yaşanmasın diye, Mehmet Akifin temennisini bir kez daha hatırlatmak gerekir: Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diyecek ve biz bugün o duaya bir kez daha emin diyeceğiz diye konuştu.
     Gül, İstiklal Marşında, Kurtuluş Savaşının kazanılacağına dair inancın, Türk milletinin yürekliliği ve özverisinin anlatıldığını dile getirerek, İstiklal Marşı, aslında Kurtuluş Savaşının bir özetidir. Çünkü Kurtuluş Savaşı, yeni bir çocuk doğurmuştur ve kulağına bu dizeler okunarak bağımsızlık, adeta haykırırcasına, ilan edilmiştir dedi.
     Konuşmanın ardından milli şairin hayatının anlatıldığı program şiirler, Mehmet Akifin hayatının canlandırıldığı tiyatro gösterimi ile son buldu.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Ali Güreli
<< Önceki Haber İstiklal Marşının kabulünün 92. yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER