İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası -Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü: Çocukluk ve gençlik döneminde karşılaşılan iyot yetersizliği beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara da yol açmaktadır


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü, çocukluk ve gençlik döneminde karşılaşılan iyot yetersizliğinin beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara yol açtığını ifade etti.
     Halk Sağlığı Müdürlüğünden İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası yapılan yazılı açıklamada, iyotun, vücuda yiyecekler ve içilen su ile alınan yaşam için çok önemli bir mineral olduğu belirtildi.
     İyotun, vücutta başta beyin olmak üzere temel organların düzenli çalışması, büyüme ve gelişmenin tam olması, vücut ısı ve enerjisinin devamı için gerekli hormonların yapımında kullanıldığı ifade edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
     Vücut için bu kadar gerekli olan iyot yeterli alınmadığı zaman çeşitli hastalıklara yol açar. İyot yetersizliği hastalıkları olarak tanımlanan bu hastalıkların başında guatr gelmektedir. Guatr her yaşta görülebilir ve önemli rahatsızlıklara yol açar. Guatr, tiroit bezinin büyümesidir. Çeşitli nedenlerle tiroit bezi büyüyebilir. Ancak en sık karşılaştığımız olay iyot yetersizliğine bağlı tiroit bezinin büyümesidir. İyot yetersiz alındığında tiroit bezi hormon yapmak için iyotu kullanamamakta, o hormon vücutta eksik kalmaktadır. Hormon eksik olduğu için beyinden gelen uyarılar vasıtasıyla tiroit bezi büyüyerek guatr ortaya çıkmaktadır.
     Gebelik sırasında ortaya çıkan iyot yetersizliğinin, anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de bedensel gelişimini olumsuz etkilediğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Düşüklere, ölü doğumlara ve bebeğin özürlü doğmasına neden olmaktadır. Cücelik ve zeka geriliği de iyot yetersizliğinin yol açtığı olumsuzluklar arasındadır. Çocukluk ve gençlik döneminde karşılaşılan iyot yetersizliği beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara da yol açmaktadır. Buna karşılık iyotlu tuz kullanmak hem sağlıklı hem ucuzdur. Günlük kullandığınız miktardaki tuzu, iyotlu tuz kullanarak vücudun iyot ihtiyacını giderebilirsiniz. İyot ısı ve güneş ışığına duyarlı olduğu için, kullandığımız iyotlu tuzu güneş ve ışıktan korumalıyız. Bunun için koyu renkli tuzluklar seçmeli ve yemeklerimizin tuzunu pişmeden önce değil, piştikten sonra atmalıyız. Unutmayın iyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıkları tedavi etmek hem zor hem de pahalıdır.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER