İZBAN Torbalıya uzanacak

İZBAN Torbalıya uzanacak -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Bu proje hükümetle belediyenin birlikte gerçekleştirdiği bir projedir. Biz hep ne dedik, (mesele İzmire hizmetse siyaset teferruattır) -Siy


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Banliyö Sisteminin hükümetle belediyenin birlikte gerçekleştirdiği bir proje olduğunu ve mesele İzmire hizmetse siyaseti teferruat olarak gördüklerini söyledi.
     İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDDnin ortaklığında kurulan İzmir Banliyö AŞ (İZBAN), İzmir Banliyö Sistemini, güney aksında Cumaovasından Torbalıya kadar uzatacak hattın ilk ray kaynağı ile sistem içerisinde inşa edilecek 6 istasyon, 9 karayolu alt ve üst geçidin temel atma töreni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın da katılımıyla yapıldı.
     Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, 7 Ekimde temel attıkları Torbalı hattında altyapı çalışmalarının büyük oranda bittiğini, bugün başlayacak ilk ray döşeme işi ve alt-üst geçitlerin yapımıyla 1-1,5 yıl içinde, vatandaşlara Torbalıdan İzmir merkeze konforlu seyahat etme imkanının sunulmuş olacağını ifade etti.
     Projenin, örnek bir proje niteliğinde olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:
     Bu proje hükümetle belediyenin birlikte gerçekleştirdiği bir projedir. Biz hep ne dedik, mesele İzmire hizmetse siyaset teferruattır. İZBAN hattı hakikaten İzmir halkı için yüz akı bir projedir. İZBANda 214 bin sefer yapılmış 80 milyondan fazla insan 2 yıl içinde bu hatta seyahat etmiş. Bunların duası, teşekkürü yeter. Şimdi hattı Selçuka uzatacak projeler bitti, yakında ihalesi olacak. 2013de de Aliağadan Bergamaya doğru uzatacak projeler bitiyor. İzmiri en kuzeyinden en güneyine raylı sistemlerle donatacağız. Bunu da adım adım gerçekleştiriyoruz.
    
     -35 projenin 14ü yapım aşamasında-
    
     Yıldırım, İzmirde diğer ulaştırma yatırımları hakkında bilgi vererek, yenilenen Tire Demiryolu Hattında hizmet vermeye başlayan Anadolu Treninin büyük beğeni topladığını, bu hattı Ödemişten Kiraza uzatma konusunda çalışma yaptıklarını, Kemalpaşa-Turgutlu arasındaki 30 kilometrelik demiryolu hattının da gelecek ay açılacağını bildirdi.
     İzmir-İstanbul otoyolunun İzmir tarafında çalışmalara hız verdiklerini belirten Yıldırım, ayrıca otoyolun, Çandarlıda yapımı devam eden limana ulaştırılması için ihale yapılacağını söyledi.
     Yıldırım, Kemalpaşada Lojistik Köy ve Güzelbahçe Balıkçı Barınağı ve Balık Hali Projelerinde de çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
     Seçimden önce 35 İzmir 35 Proje dedik. 1,5 yıl geçmedi, bugün 35 projenin 14üne fiilen başladık, diğer 10unun hazırlıkları devam ediyor. Körfez altından devam edecek İZKARAY projesinin ihalesini de yaptık, çalışmalarına başladık. Körfez temizliği konusunda da TCDD-İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle önemli bir adım atıyoruz. Bunun için 2 tane yüksek kapasiteli tarama gemisi hazır. Körfezde iki kanal açılacak. Güney kanalı, limana gelen gemilerin draftları için kuzey kanalı da körfeze akan 16 derenin oluşturduğu alüvyonları temizlemek için. Bunun da adımını attık, siyaseti bir kenara bıraktık, hizmet dedik birlikte yola çıktık.
    
     -Kocaoğlundan Bakan Yıldırıma teşekkür-
    
     İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmirde metro yolcu kapasitesinin 2-3 ay içinde minimum 350 bin kişiye ulaşacağını, İZBANın da kapasitesinin 500-550 bine ulaşacak noktada olduğunu belirtti.
     İzmirde 11 kilometre olarak aldıkları raylı sistemin 9a katlanarak 94 kilometreye çıktığını belirten Kocaoğlu, bunu 188 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
     Banliyö sisteminin Torbalıda 1,5 sene içinde çalışmaya başlayacağını, bunun arkasından hattın güney aksında Selçuk ve kuzey aksında ise Bergamaya uzatılacağını kaydeden Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvay hatlarının devreye girmesi ve metro hattının Narlıdereye uzatılmasıyla halen Türkiyenin en büyük raylı sistem ağına sahip olan İzmirin bu alanda rekabet edilemeyecek bir seviyeye ulaşacağını ifade etti.
     İzmirin tüm raylı sistem projelerinde Bakan Yıldırımın büyük desteği ve emeğinin bulunduğunu belirterek, bundan dolayı kendisine teşekkürlerini sunduğunu ifade eden Kocaoğlu, Dünya Bankası kredisiyle yapmayı planladıkları Konak ve Karşıyaka tramvay hattı projelerinin yatırım programına alınması için de destek istedi.
     TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da İzmir Banliyö Sisteminde 26 kilometrelik Torbalı-Selçuk hattında ihale aşamasına gelindiğini, 52 kilometrelik Aiağa-Bergama projesinin de tamamlanma aşamasında olduğunu belirterek, İZBANı 80den 110 kilometreye, ardından da 188 kilometreye uzunluğa çıkarmak için gerekli yol haritası çizilmiştir dedi.
     Konuşmaların ardından 32 kilometre uzunluğunda ve toplam 105 milyon lira yatırım maliyeti olan Cumaovası-Torbalı hattında ilk ray kaynağı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapıldı, hatta inşa edilecek alt ve üst geçitlerin inşaatlarının temeli atıldı.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber İZBAN Torbalıya uzanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER