İzmir Milli Kütüphane, 100. yaşını sanatla

İzmir Milli Kütüphane, 100. yaşını sanatla kutlayacak -Büyük özveri ve çabalarla 1912 yılında kurulan kütüphane, 100. yaşında güzel sanatların tüm dallarını sanatseverlerle buluşturacak -Anadolu Filarmoni Orkestrası Müdürü Gökkaya: -


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - İzmirli aydınların büyük özveri ve çabasıyla 1912 yılında kurulan İzmir Milli Kütüphane, 100. yaşını güzel sanatların tüm dallarının dahil edildiği bir etkinlikle kutlayacak.
     İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Tuğ AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuruluşunun hemen ardından yıllarca hem kentte yaşayanlara, hem de gezici kütüphaneler aracılığıyla bölge köylerine kitap temin eden kütüphanenin artık yalnızca araştırmacılara hizmet verdiğini belirtti.
     Mevcut binanın artık kuruma yetmediğini, İzmirdeki kurumlardan gelecek destekle mevcut binayı bir kitap müzesine dönüştürüp, kente konferans salonları, görme engelliler için okuma bölümleri, çocuklar için özel salonları olan örnek bir kütüphane binası kazandırmayı amaçladıklarını kaydeden Tuğ, İzmir halkından kentin kültürü ve hafızası niteliğindeki kütüphaneye sahip çıkmalarını beklediklerini ifade etti.
     Amaçlarının 100 yıldır ayakta olan kurumun sahip olduğu değerlere ve eserlere dikkati çekmek olduğunu vurgulayan Tuğ, kütüphanenin 100. yaşını sanatın tüm dilleriyle kutlayacak olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
     Tuğ, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde 8 Ekim Pazartesi akşamı yapılacak Bir İzmir Rüyası 2 adlı etkinlikte, Anadolu Filarmoni Orkestrası eşliğinde, eski bakanlardan Yılmaz Karakoyunlunun derlemesiyle İzmiri konu alan şarkı ve şiirler başta olmak üzere birçok sanat dalının sahnede İzmirlilerle buluşacağını bildirdi.
     Gösteride şiirlerin Yılmaz Karakoyunlu, Devlet Sanatçısı Yıldız Kenter ve kendisi tarafından seslendirileceğini, ses sanatçısı Bedia Akartürkün de senfoni orkestrası eşliğinde türküleri yorumlayacağını belirten Tuğ, etkinliklerin 12 Ekim Cuma akşamına kadar süreceğini söyledi.
    
     -Proje Neşet Ertaşa teklif edilmişti-
    
     Anadolu Filarmoni Orkestrası Müdürü Kenan Gökkaya ise kuruluşunun ilk yıllarında olan Anadolu Filarmoni Orkestrasının 100 yıllık bir kurumla işbirliği içinde olmasından büyük onur duyduklarını belirtti. Milli Kütüphane kentin hazinesidir, belleğini koruyan yapıdır diyen Gökkaya, böyle bir etkinliği parçası olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
     Gökkaya, bu projenin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün daveti üzerine geldiği Çankaya Köşkünde Anadolu bozlaklarını senfoni eşliğinde seslendirme arzusunu dile getiren Neşet Ertaşa teklif edildiğini ancak sanatçının kötüleşen sağlık durumunun bu hayalini gerçekleştirmesine engel olduğunu ifade etti.
     Gösterinin ücretsiz ve halka açık olduğu bilgisini veren Gökkaya, Şarkılarla, türkülerle, şiirlerle yaşadığımız şehri anlatmak istedik. İzmirli olmak için İzmirde doğmaya gerek yok. İzmire bir kez geldiniz mi, artık buranın bir parçası olursunuz. Güzel sanatlar aracılığıyla kendi bilgi hazinemizi taçlandırmak için el ele vermekten daha güzel birşey olabilir mi- dedi.
    
     -İzmir Milli Kütüphane-
    
     İzmirde Milli Kütüphane, İttihat ve Terakkinin 1911 Selanik Kongresinde alınan milli kütüphaneler kurulması prensip kararı üzerine, tarihi Kemeraltı Çarşısındaki Salepçioğlu Pasajında 1912 yılında kiralanan iki odada kuruldu.
     Kütüphanenin kurucuları arasında İzmirin o dönem önde gelen isimleri arasında yer alan Celal Bayar, Celal Eczacıbaşı, İzmirli ünlü müzik adamı Ahmed Adnan Saygunun babası Celal Saygun bulunuyor. İzmirli iş adamı Giritli Ali Efendi ise 10 bin kitap bağışlayarak kütüphanenin ilk kitaplarının raflarda yer almasını sağladı.
     Kütüphane için daha sonra İzmir Valisi Rahmi Beyin bağışladığı arsa üzerine, Cumhuriyet döneminin önemli mimarlarından Tahsin Sermet tarafından çizilen iki bina yapıldı. Halen bu binalardan birini kullanan İzmir Devlet Opera ve Balesi binası olarak kullanılan ikinci binadan alınan kira geliriyle ayakta duran kütüphane, aralarında paha biçilmez parçaların da yer aldığı 5 bini el yazması olmak üzere 800 bin kitaba ev sahipliği yapıyor.
     Atatürkün üç kez ziyaret ettiği bu tarihi binaya her yıl ortalama 50 bin eser dahil oluyor.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber İzmir Milli Kütüphane, 100. yaşını sanatla Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER