İzmir tarım ve gıdada nasıl bir

İzmir tarım ve gıdada nasıl bir vizyon belirlemeli paneli -İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal: Gıda denetimlerinde yerel yönetimler bize yardımcı olmuyor


İZMİR (A.A) - İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, gıda denetimlerinde yerel yönetimlerin kendilerine yardımcı olmadığını söyledi.
     Ege Genç İşadamları Derneğinin (EGİAD), Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonunda düzenlediği İzmir Tarım ve Gıdada Nasıl Bir Vizyon Belirlemeli konulu panelin açılışında konuşan Güldal, gıda denetimi yapmakta çok zorlandıklarını açıkladı.
     Denetimlerde partner kuruluşların desteğini almak zorunda olduklarını vurgulayan Ahmet Güldal, Emniyet ve vergi daireleri ile çalışıyoruz ama yerel yönetimlerle işbirliği yapmakta çok zorluk çekiyoruz. Ruhsat gibi durumları belediyelere bildirdiğimizde, belediyelerin gereğini yapması gerekiyor. Ruhsatsız işyerlerini kapatmak, seyyar satıcıların ve pazar yerlerinin denetlenmesi belediyelerin görevi. Hepsini onlar yapsın demiyoruz. Denetimi birlikte yapalım dedi.
     Güldal, bayram sonrası İzmir Fırıncılar Odası ile denetim konusunda işbirliği yapacaklarını açıkladı.
     İzmirin tarımsal ve bitkisel üretimde ikinci, hayvansal üretim ve canlı hayvan varlığında üçüncü olduğunu dile getiren Güldal, 2023te tarım üretimi hedefinin 40 milyar dolar olduğunu, bunun 5 milyar dolarını İzmirin gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.
     İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli ise hayvancılıkta Cumhuriyet tarihinde yapılmayan desteklerin son üç yılda verildiğini belirtti. Bu destekler sayesinde kurulan hayvancılık işletmelerinin Avrupa ile yarışacak düzeyde olduğunu ifade eden Çelikkaleli, artan hayvan varlığının beraberinde saman ve kaba yem sıkıntısını getirdiğini vurguladı. Hayvanlara yedirecek saman bulunamadığını dile getiren Çelikkaleli, ineklerin kesilmemesi için kaba yem sorununun çözülmesi gerektiğini anlattı. Çelikkaleli, Kurulan işletmeler sayesinde İzmiri sütün merkezi yaptık. Ancak kaba yem sıkıntısı çekiyoruz. Bir kilo süt satarak bir kilo saman alamaz hale geldik. Yemde çözüm bulamazsak hayvancılık çökecek diye konuştu.
     EGİAD Başkanı Temel Aycan Şen de tarım ve tarıma dayalı sanayinin geleceğin en önemli sektörlerinden biri olacağını belirterek, Dünyayı bir gıda açığının beklediğini söylemek kehanet olmayacak. Dünyada tarımın ticareti 1.4 trilyon dolara ulaştı. Ancak Türkiyenin aldığı pay yüzde 1in altında açıklamasında bulundu.
     İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise İzmirin kaliteli ve planlı üretim ile sorunlarını aşabileceğini söyledi. Tarım ve hayvancılıkta bir koyup 10 alınabilecek potansiyele sahip olduklarını dile getiren Eskiyörük, bunun için İzmirin teşvik kapsamına alınmasını, İZKAnın gıda işletmelerine daha fazla destek vermesi gerektiğini ifade etti.
     İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz de, Ege Bölgesinde çok zengin bir ürün çeşidinin yetiştiğine dikkat çekerek, Havza bazında destek modeli çok güzel ama destekleme bazında uygulama başlamadı. İlimizin yatırım teşviklerindeki konumu sıkıntı yaratıyor. İZKA tarıma daha fazla kaynak aktarmalı dedi.
     Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da, tarımda güç birliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, İhracatçılar olarak tok satıcı olamıyoruz. Tohumdan satışa kadar üretimin her aşamasında olmalıyız diye konuştu.
     Gazeteci-Yazar İsmail Uğuralın yönettiği panele, AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Rıfat Sait ve Ali Aşlık katıldı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Selçuk Aval
<< Önceki Haber İzmir tarım ve gıdada nasıl bir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER