İznik Antik Roma Tiyatrosundaki çalışmalar

İznik Antik Roma Tiyatrosundaki çalışmalar -Bursa Valisi Harput: İznikin doğal mimari yapısını bozmayacağız


BURSA (A.A) - İznik Antik Roma Tiyatrosunda incelemelerde bulunan Bursa Valisi Şahabettin Harput, İznikin doğal mimari yapısını bozmayacaklarını belirtti.
     Bursa Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İznik Antik Roma Tiyatrosundaki çalışmalar hakkında arkeologlardan bilgi alan Harput, İznikin Bizans, Selçuklu, Roma ve Osmanlı tarihi boyunca önem taşıdığını ve doğal mimari yapısının bozulmaması gerektiğini ifade etti.
     İznikin çok değerli olduğunu vurgulayan Harput, Burada 10 katlı binalar yaparsanız farklı bir istikamete yönlendirir, bu şehri öldürürsünüz. Burada sadece Roma kültürü yok. Kırgızlar Tekkesi ve Osmanlının ilk müderrisi Davud-i Kayserinin türbesi bulunmakta ifadelerini kullandı.
     Harput, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapateronun eş başkanlığını yürüttüğü Medeniyetler İttifakı Projesinde, İznik Cordoba Projesinin de yer aldığını belirterek, bu proje ile önümüzdeki dönemde İznik ve Bursanın, dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri olabileceğini kaydetti.
     İlçe turizminde, İznik Gölüne yakın Keramet Sıcak Su Ilıcasının da önemli bir değeri var diyen Harput, şunları kaydetti:
     İznikin doğal mimari yapısını bozmayacağız. İznikin turizm zenginliğine büyük bir katkı yapacak sıcak suyu değerlendirmek isteyen bir yerli bir de yabancı girişimci var. İkisinin yatırım tutarı 200 milyon liraya yakın. Bu önemli bir gelişme. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile geçtiğimiz hafta bir araya geldik. İznikte yapılan çalışmaları yerinde görmek için kendisi de teşrif edecek ve burada geleceğe yönelik çalışmaları birlikte ele alacağız.
     Davud-i Kayseri Türbesini ve türbenin yanındaki bin 200 yaşındaki tarihi çınarı da inceleyen Harput, Bursanın en büyük çınarının gölgesi altındayız. Şu ana kadarki tarihi kayıtlar çınarın bin 200 yaşında olduğunu bize gösteriyor. Önümüzdeki günlerde kesin yaşını belirleyip, buraya tabela halinde duyuracağız görüşünü iletti.
     Harput, 2013te Osmanlının ilk alimlerinden Davud-i Kayseri ile alakalı, büyük bir anma programı yapacaklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Vedat Yücebaş
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber İznik Antik Roma Tiyatrosundaki çalışmalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER