Jeoloji Mühendisleri Odasından Deprem Haftası mesajı

Jeoloji Mühendisleri Odasından Deprem Haftası mesajı


KAYSERİ (A.A) - TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Adnan Evsen, Deprem Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Evsen, mesajında, toplumda deprem bilincinin oluşturulması ve buna karşı hazırlıklı olunması amacıyla 1-7 Mart tarihlerinin Deprem Haftası olarak kutlandığını anımsattı.
     Türkiyenin, jeolojik konumu nedeniyle dünyada deprem tehlikesi en yüksek olan ülkeler arasında bulunduğunu, yüzölçümünün yüzde 92sinin, nüfus yoğunluğunun ise yüzde 95inin deprem kuşağında yer aldığını vurguladı.
     Geçen yıl yayımlanan Türkiye Diri Fay Haritasına göre, Türkiyeyi etkisi altına alan diri fay sayısının 326 olduğuna işaret eden Evsen, şunları kaydetti:
     Söz konusu 326 adet diri fay, alt segmentleri ile birlikte değerlendirildiğinde deprem üretebilecek fay sayısının 485 adet olduğu belirtilmektedir. Bu aktif faylardan Kuzey Anadolu Fayı (1350 kilometre) ve Doğu Anadolu Fayı (580 kilometre), tek başına yıkıcı deprem üretebilecek alt parçalardan oluşan büyük fay sistemlerine sahiptir. Yenilenen diri fay haritası ile Kayseriyi ve yakın civarını da etkisi altına alacak olan Sarız fayı ortaya çıkmıştır. Adı geçen fay, yaklaşık 200 kilometre tek parçalı aktif bir faydır. Buna göre, Sarız, Pınarbaşı, Bünyan, Tomarza, Develi, Yahyalı ve Kayserinin Deprem Bölgelendirme Haritasının değişmesi muhtemeldir. Şehrin bir an önce Deprem Master Planının veya Deprem Senaryosunun ortaya konulması gerekir.
    
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Jeoloji Mühendisleri Odasından Deprem Haftası mesajı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER