Kahramanmaraştaki deprem

Kahramanmaraştaki deprem -BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kalafat: -Depremin hemen ardından artçı depremler başlamış olup, saat 14.00 itibarıyla bölgede en büyüğü


OSMANİYE (A.A) - Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, Kahramanmaraşın Pazarcık ilçesinde dün meydana gelen depremle ilgili, Depremin hemen ardından artçı depremler başlamış olup, saat 14.00 itibarıyla bölgede en büyüğü 4,1 olan 84 artçı deprem meydana gelmiştir dedi.
     Kalafat, yazılı açıklamasında, dün saat 12.17de merkez üssü Kahramanmaraşın Pazarcık ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin özellikle Kahramanmaraş ve ilçelerinde orta şiddette hissedildiğini belirtti.
     Depremin Doğu Anadolu Fay Zonunda (DAFZ) meydana geldiğini ve Kahramanmaraş bölgesinin bu fay zonunun etkisi altında olduğunu dile getiren Kalafat, bölgede yer alan Gölbaşı-Türkoğlu Fayı ve Andırın Fayı ile Ölü Deniz Fayının önemli tektonik unsurlar olduğunu bildirdi.
     Kalafat, açıklamasında, Depremin hemen ardından artçı depremler başlamış olup, bugün saat 14.00 itibarıyla bölgede en büyüğü 4,1 olan 84 artçı deprem meydana gelmiştir ifadesini kullandı.
     Aletsel dönemdeki önemli depremlerin genelde Doğu Anadolu Fay Zonunda meydana geldiğine değinen Kalafat, şöyle dedi:
     Tarihsel depremler incelendiğinde DAFZde birkaç yüzyılda bir tekrarlanan iki depremsellik dönemi belirlenmiştir. İlk sismik etkinlik 1513 yılında, 276 yıllık bir suskunluk döneminden sonra ikinci depremsellik dönemi 1789-1905 tarihleri arasında olmuştur. Bunun yanında DAFZ uzanımı boyunca her bir depremde bağımsız olarak kırılma özelliği taşıyan bölümler (parçalar) olduğu MTA tarafından belirtilmiştir.
     Bölgede son yüzyılda aletsel büyüklüğü 5,5 üzerinde herhangi bir deprem meydana gelmediğine değinen Kalafat, yakın zamandaki en etkili sarsıntının 25 Haziran 2001de 5,5 büyüklüğündeki Osmaniye depremi olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Mutlu Bozdağ/Emrah Yorulmaz
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Kahramanmaraştaki deprem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER