Kalaycı Yokuşunun son kalaycıları

Kalaycı Yokuşunun son kalaycıları -Kocaelide 40 yıl önce sayıları 70in üzerinde olan kalaycılardan ismini alan Kalaycılar Yokuşunda varlığını sürdüren son 2 kalaycı, hem yokuşun ismini hem de mesleklerinin tükenmemesi için mücadele ediy


KOCAELİ (A.A) - Yunus Emre Günaydın - Şahin Oktay - Kocaelide 40 yıl önce sayıları 70in üzerinde olan kalaycılardan ismini alan Kalaycılar Yokuşunda varlığını sürdüren son 2 kalaycı, hem yokuşun ismini hem de mesleklerinin tükenmemesi için mücadele ediyor
     Teknolojik gelişmelerle birlikte bakırın yerini ucuz maliyetli ürünlere bırakması, unutulmaya yüz tutan meslekler arasına giren kalaycılık mesleği, eski günlerini arıyor.
     İzmit ilçesinde adını kalaycılık mesleğinden alan Kalaycılar Yokuşunda mesleğine devam eden İzmitin son kalaycılarından Mehmet Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 48 yıldır kalaycılık mesleğinin içinde olduğunu söyledi.
     Nesillerdir kalaycılık mesleğini yaptıklarını belirten Eroğlu, insanların kalaycılık mesleğiyle geçinebilmeleri zorlaştığı için kendi çocuklarını başka mesleklere yönlendirdiğini ifade ederek, mesleğinin elinden tutanın olmadığını anlattı.
     Nasıl geçindiklerini kendilerinin de bilmediğini dile getiren Eroğlu, eskiden daha çok iş yaptıklarını ve yoğun olarak çalıştıklarını ifade etti.
     Eroğlu, insanların gittikçe fakirleştiğini belirterek, Kazandıkları para mutfak giderlerine yetmiyor. Aldığı asgari maaşla bakır mı alacak, evini mi geçindirecek, kirasını mı verecek yoksa çocuğunu mu okutacak- Onun için nerede alüminyum, teflon varsa oraya yöneliyorlar diye konuştu.
    
     -Kalaycılık mesleği bitmek üzere
    
     Bakır tencerelerin diğer mutfak ürünlerine göre daha sağlıklı olduğuna vurgu yapan Eroğlu, diğer ürünlerin içerisinde demir bulunduğu için zehirlenmeye yol açabileceğine işaret etti.
     Eroğlu, bakır ürünlerde bu tür tehlikelerin olmadığına dikkati çekerek, bakırın topraktan geldiği için sağlıklı olduğunu, bakır ürünlerin eskimesi halinde kalaylanarak tekrar sağlıklı hale getirilebildiğini ifade etti.
     Vatandaşların bakır ürünlerin diğer ürünlere göre daha sağlıklı olduğunu öğrendiğini belirten Eroğlu, Bakır tencereleri zengini, fakiri herkes almaya çalışıyor çünkü vatandaş bunun sağlıklı olduğunu öğrendi. Çelikteki durumu gören vatandaş, artık bakıra koşuyor. Bugün Avrupa mutfaklarında hep bakır geziyor, filmlerde görüyorsunuz. Türk vatandaşı nerede geziyor- demirin altında. Duruma devletin el atması lazım, herkes alabilecek güce sahip olması lazım diye konuştu.
     Kalaycılık mesleğinin bitmek üzere olduğuna dikkati çeken Eroğlu, Çırak bulmak, yetiştirmek zor. Çünkü para yok. Ben kendimi zor geçindiriyorum, çırağı nereden geçindireceğim- Zaten parası az olduğu için talep eden de yok, istemiyorlar. Bende yaş 60, iş bitmiş. Benden sonra kim gelir Allah bilir. Bakalım ne kadar daha yapabiliriz bu mesleği. Sağlık olursa, yapabildiğimiz kadar yapacağız ifadesini kullandı.
    
     -Burada 43 sene önce 70 kalaycı vardı-
    
     Kalaycılık mesleğini sürdüren İlyas Baykal da ağabeylerinden öğrendiği kalaycılık mesleğinin 43 yıldır içinde bulunduğunu anlatarak, eskiden daha fazla iş olduğunu, şimdi ise iş olduğu zaman çalıştıklarını söyledi.
     Baykal, 43 sene önce Kalaycılar Yokuşunda 70 tane kalaycının bulunduğunu dile getirerek, teflon ürünlerin çıkışından beri fazla çalışma imkanı bulamadıklarını bildirdi.
     Bu ürünlerin çizildiği zaman kanserojen madde yaydığını, bakır ürünlerde ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Baykal, iş olmadığı için kalaycılığın bitme noktasına geldiğini vurguladı.
     Bana geliyor 3 tane 5 tane kap. Onla geçinebilir misin- Geçinemezsin. Bırakma mecburiyetinde kalıyorsun. 3-5 sene sonra belki ben de bırakacağım diyen Baykal, çırak bulmanın zor olduğunu ve şu ana kadar herhangi bir talebin gelmediğini dile getirdi.
     Baykal, kendilerinin emekliye ayrılmasıyla İzmitte bu mesleğin biteceğini de sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kalaycı Yokuşunun son kalaycıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER