Kalkınma Bakanı Yılmaz Vanda:

Kalkınma Bakanı Yılmaz Vanda: Van, Muş, Bitlis ve Hakkaride işsizliğin yüzde 8,9 düzeyine gerilediğini görüyoruz, bu çok sevindirici -Genç nüfusumuzu çok iyi eğitip, yetiştirip, geleceğe hazırlamamız lazım


VAN (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van, Muş, Bitlis ve Hakkaride işsizliğin yüzde 8,9 düzeyine gerilediğini görüyoruz, bu çok sevindirici dedi.
     Vana gelen Kalkınma Bakanı Yılmaz, beraberinde Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ve Fatih Çiftçi ile Urartu Müzesi inşaatında yaptığı incelemenin ardından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansında (DAKA) düzenlenen toplantıya katıldı.
     Toplantı sırasında meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki deprem sırasında binanın dördüncü katında olan Bakan Yılmaz, çıkışta gazetecilerin depremle ilgili sorularını yanıtladı.
     Bingöllü olduğu için depreme alışık olduğunu bildiren Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
     Önemli olan bizim sağlam zeminlerde, tekniğine uygun, deprem koşullarına uygun yapılaşmayı sağlamamızdır. Bunu yaptıktan sonra Allahın izniyle bir sorun, bir sıkıntı kalmıyor. Bu sorunu gündelik hayatında sürekli yaşayan ülkeler var. Geçmişi hiçbir zaman unutmamamız, dersler çıkarmamız lazım. Çok acı yaşadık ve bu acılardan ders çıkarmamız, gelecekte bir daha öyle acılar yaşamamak için her kesimin çok daha duyarlı davranması lazım. Ben bu bilincin Vanda oluştuğuna inanıyorum. İnşallah bu bilinçle önümüzdeki yıllarda da çok daha iyi bir yapı stoku oluşacak Vanda. O zaman bu tür şeylerden hiç bir endişe etmemize gerek kalmayacak. Bu işlerin haber değeri bile olmayacak.
    
     -İşsizlik Türkiye ortalamasının altında
    
     Daha sonra Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğüne geçen Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, istatistiklerine bakıldığı zaman Vanın çok farklı bir yere geldiğini ifade ederek, Vanın 2011 yılındaki deprem sonrası çabuk toparlanarak, deprem öncesi konumundan çok daha iyi bir noktaya geldiğini söyledi.
     Deprem sonrası yüz binlerce insanın göç ettiğini ancak kısa sürede kentin toparlandığını vurgulayan Bakan Yılmaz, şöyle dedi:
     2011 yılı deprem öncesi nüfus 1 milyon 22 bin iken, 2012 yılı sonunda nüfus 1 milyon 51 bin oldu. Bu deprem yaralarının sarıldığına, göçün tersine döndüğüne dair en açık göstergedir. Ayrıca nüfus ve konut araştırması gerçekleştirdik. Van ilinde 2011 yılında işsizlik oranı 9,8, iş gücüne katılım yüzde 43 ve istihdam oranı yüzde 39 oldu. Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bazında açıklanan rakamlara baktığımız zaman yine işsizliğin yüzde 8,9 düzeyine gerilediğini görüyoruz, bu çok sevindirici. Türkiye genelinde işsizlik 9,2dir. İşsizlik bölgede 0,3 düzeyinde de olsa Türkiye ortalamasının altına inmiş durumda. Bu yine deprem yaralarının sarıldığına, burada ciddi bir ekonomik aktivitenin başladığına dair en önemli göstergelerinden birisidir. İşsizlik oranında 2011e göre yüzde 3,4 bir gerileme söz konusu. Bu son derece sevindirici dedi.
    
     -2050lerde Türkiye nüfusu 93,5 milyona çıkıyor-
    
     TÜİKin 26 bölge bazında hizmet veren bir kurum olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, TÜİKin ilk defa Türkiyede 2075 yılı için nüfus tahmini yaptığını söyledi.
     Daha önce bu kadar uzun zamanlı tahmin yapmadıklarını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     2050lerde Türkiye nüfusu 93,5 milyona çıkıyor, 2075lerde nüfusumuz 89 milyona geriliyor. Buna dönük tedbirler, tartışmalar yapılıyor. Bir taraftan da illerimizin 2023e kadar nüfusunu tahmin ettik. Böyle bir şey daha öncede hiç yapılmamıştı. Vana baktığımız zaman bugün 19. il konumunda. Ama nüfus artış hızı oldukça yüksek ve Türkiye ortalamasının üstünde. 2023te inşallah 1 milyon 300 bini aşmış olacağız. Ben inanıyorum ki; Vanda, çok daha güçlü bir ekonomik faaliyetle, çok daha iyi huzur ortamıyla bu rahat bir şekilde 1,5 milyona çıkar diye inanıyorum. O zaman ilk 15e Van çok rahat bir şekilde girecek demektir. Vanda büyük bir potansiyel ve genç bir nüfus var.
     Türkiyenin yaş ortalamasının 30u geçtiğini, ancak Vanın 20 yaş civarında olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye genç bir nüfusa sahip. Ama bu bölgelerimiz çok daha genç bir nüfusa sahip. İşte bizim bu avantajımızı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Genç nüfusumuzu çok iyi eğitip, yetiştirip, geleceğe hazırlamamız lazım dedi.
    
     Muhabir: Sıtkı Yıldız / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Yılmaz Vanda: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER