Kanser Haftası

Kanser Haftası -AK Parti Gümüşhane Milletvekili Aydın: Kanser yükünün hızlı artışı, dünya çapında halk sağlığı ve sağlık sistemleri için bir kriz teşkil etmektedir


GÜMÜŞHANE (A.A) - AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı Kemalettin Aydın, kanser yükünün hızlı artışının, dünya çapında halk sağlığı ve sağlık sistemleri için bir kriz teşkil ettiğini bildirdi.
     Aydın, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gelecek yıllarda tanı konacak çok sayıdaki kanser hastalarının tümünü bir şekilde tedavi etmek ve palyatif ya da destekleyici bakımın, yüksek gelirli ülkeler de dahil olmak üzere önemli bir sorun olacağını belirtti.
     Tüm ülkelerin kanseri önleme konusunda başarı şansı bulunduğunu, etkin taramanın kanser riskini azaltacağını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:
     Kanser oluşumunda genetik faktörlerin etkisinin yüzde 5-10 oranında olduğu ifade edilirken, çevresel faktörlerin kanser oluşumundaki etkisinin yüzde 90-95lere varan düzeylerde etkili olduğu belirtilmektedir. Çevresel etmenler arasında, diyete bağlı etkinin yüzde 30-35, sigaraya bağlı etkinin yüzde 25-30, enfeksiyonlara bağlı etkinin yüzde 15-20, obezitenin yüzde 10-20, alkolün ise yüzde 4-6lık bir etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
     Tütün içimi insanlarda kansere neden olan başlıca etkenlerin en iyi anlaşılmış olanıdır. Fazla kilo ve obezite, beslenme etkenleri, alkol tüketimi, güneş ışığına haddinden fazla maruz kalmak, fiziksel faaliyet eksikliği, mesleki maruziyetler ve kronik enfeksiyonlar da tıpkı tütün içimi gibi kanser için değiştirilebilir risk faktörlerdendir. Bu bilimsel verilerin ışığında kanser kontrol politikalarında önleme ve erken teşhise yönelik faaliyetlerin ne kadar önemli olduğu açıktır.
     Aydın, kanser yükünün hızlı artışının, dünya çapında halk sağlığı ve sağlık sistemleri için bir kriz teşkil edeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Kanserden korunmak İçin kanser hastalarının, hasta yakınlarının, hekimlerin, araştırma kurumlarının, üniversitelerin, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının ve tüm halkımızın sorunlarının çözümüne yönelik olarak önerilerin dikkate alınmasını tavsiye ediyoruz. Sigara içilmemesi, içenlerin bırakması, obeziteden kaçınılması, her gün orta düzeyde fiziksel egzersiz yapılması, günlük değişik türlerden sebze ve meyve tüketiminin artırılması, alkol alınmaması, aşırı güneşten kaçınılması gerekmektedir. 35 yaşına kadar her kadın en az bir kez smear aldırmalı, ilk smearden sonrada 65 yaşına kadar her beş yıl da bir bunu tekrarlamalıdır. 50 yaşından sonra her kadın 70 yaşına kadar iki yılda bir mamografi çektirmelidir. 50 yaşından sonra her kadın ve erkek, 70 yaşına değin iki yılda bir dışkıda gizli kan testi ile barsak kanseri taraması yaptırmalı. Tüm sonuçları negatif de olsa her on yılda bir de kolonoskopi yaptırılmalıdır. Hepatit B virüsüne karşı herkes aşılanmalıdır.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER