Kanser Haftası

Kanser Haftası -Rize Halk Sağlığı Müdürü Özşahin: Kanser konusunda erken teşhis ve tedavi için halkı bilgilendirme ve toplumda farkındalık oluşturmak gerekiyor


RİZE (A.A) - Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, kanser konusunda erken teşhis ve tedavi için halkı bilgilendirme ve toplumda farkındalık oluşturmak gerektiğini söyledi.
     Özşahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rizede kanserle mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının düzenli yapıldığını belirtti.
     Rize Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) 40-69 yaş grubundaki kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanseri, 30-65 yaş grubundaki kadınlarda rahim ağzı kanseri taraması, 50-75 yaş kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanser taramaları, 50-70 yaş erkeklerde ise prostat kanseri taramasının ücretsiz yapıldığını ifade eden Özşahin, Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağışlanan gezici kanser taraması aracı ile KETEM personeli tarafından haftada üç gün plan dahilinde ilçelere gidilerek kanser taramaları ve eğitim çalışmaları yapılmaktadır dedi.
     Kanser tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılması gerektiğini kaydeden Özşahin, Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından devlet hastanelerine entegre olarak gerektiğinde hastanenin tüm olanaklarından yararlanacak şekilde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri tesis edilmiştir diye konuştu.
     Özşahin, KETEMin amacının, meme, rahim ağzı, kalın bağırsak ve prostat kanserlerine bağlı ölümleri azaltmak, toplumda farkındalık sağlamak, ileri evrelerde tanı alan kanser olgularını azaltmak olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Salih Yıldırım
     Yayıncı: Asena Akçay

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER