Karadenizde kivi hasadı başladı

Karadenizde kivi hasadı başladı -Yörede üreticilerin önemli geçim kaynakları arasında yer alan kivinin hasadına başlandı


ORDU (A.A) - Karadenizli üreticilerin önemli geçim kaynakları arasında yer alan kivinin hasadına Ordulu üreticiler tarafından başlandı.
     Orduda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün açıkladığı tarihten itibaren kivi hasadına başlayan üreticiler ilk günde tonlarca kivi hasat etti.
     Merkeze bağlı Sağırlı köyünde yaklaşık 10 yıldır kivi üretimi yapan Alican Uzunlar (50), bugünden itibaren kivi hasadına başladığını ve ilk günde yaklaşık 2 ton ürün topladığını söyledi.
     Yaklaşık 10 dönüm arazisinde 15 tona yakın kivi ürettiğini belirten Uzunlar, Kivileri aile üyelerimizle topluyoruz. Kivileri plastik kasalara doldurarak satışa hazır hale getiriyoruz dedi.
     Kivinin fındığa oranla daha çok kazandırdığına değinen Uzunlar, Birkaç yıl önce 5 dönüm fındık bahçesini sökerek kivi diktim. İyi ki bu kiviyi diktim ve yetiştiriyorum diye konuştu.
     Yaklaşık 20 gün boyunca havaların da güzel gitmesiyle kivi hasadını tamamlamayı ümit ettiğini anlatan Uzunlar, kiviyi daha önceden açıklanan fiyatlardan satacağını kaydetti.
     Kivi hasadının gerçekleştirildiği bahçede gazetecilere açıklama yapan Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar ise Orduda kivi hasadının 7 Kasım itibarıyla başladığını söyledi.
     Ordu kivisinin gerekli olgunluğa ulaştığını ve aromasının istenilen seviyede olduğunu dile getiren Uzunlar, şöyle devam etti:
     Kivinin toplanması için gerekli şartlar oluştu. Orduda bu yıl yaklaşık 6 bin 500 ton kivi rekoltesi bekleniyor. Geçen yıl bu rakam 5 bin ton seviyelerindeydi. Bu yıl üretimin arttığını görüyoruz. İlimizde kivi her geçen yıl yaygınlaşıyor. Birçok çiftçi fındığından vazgeçip kiviye yönelmiş durumda. Kivi belki hiçbir zaman fındığın yerini tutamaz ama fındıktan daha çok kazandırdığı bir gerçek. Bu gerçeği gören bazı üreticiler kivi yetiştirmeye başladı. İnanıyoruz ki Ordu bu hızla devam ederse kivi üretiminde Türkiyede ilk sırayı alacaktır.
    
     -Ürün özenli toplanmalı-
    
     Orduda kivi hasadının 15-20 gün sürebileceğini ve ürünün özenle toplanması gerektiğini vurgulayan Uzunlar, şunları kaydetti:
     Kivi hasadı sahil kesiminde bugünden itibaren başladı. Orta ve yüksek rakımlı bölgelerimizde ise birkaç gün içerisinde başlanacak. Ancak kivi diğer meyve türleri gibi dayanıklı bir ürün değil. Bu yüzden tüm üreticilerimiz dikkatli bir şekilde ürünlerini toplamaya gayret göstersin. Kiviyi satın alan büyük manavlar kivide çürük ya da ezik olup olmadığına çok dikkat ediyor. Bu nedenle üreticilerimiz, ellerinde kivi kalmamasını istiyorsa kurallara uysunlar. Ben kivi hasadının tüm üreticilere hayırlı olmasını diliyorum.
     Uzunlar, üreticilerinin birlik tarafından açıklanan fiyatların altında kivilerini satmamalarını istedi.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Karadenizde kivi hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER