Karadenizli kadınların kış hazırlığı

Karadenizli kadınların kış hazırlığı -Ordulu kadınlar, Karadenizin engebeli arazilerinde kendileri ve hayvanları için kışa hazırlık yapıyorlar -Kadınlar, hayvanları için arazilerindeki otları önce biçiyor, sonra kurutuyor, daha son


ORDU (A.A) - Hayati Akçay - Ordulu kadınlar, Karadenizin engebeli arazilerinde kendileri ve hayvanları için kışa hazırlık yapıyorlar.
     Karadenizli kadınlar, hayvanları için arazilerindeki otları önce biçiyor, sonra kurutuyor, daha sonra ise depolayarak hazır hale getiriyor.
     Hayvanları için kışlık yiyecek hazırlayan Gölköy İlçesindeki Nuriye Somuncu AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hayvanlarının kışın karınlarını doyuracağı otları hazır hale getirmeye çalıştığını söyledi.
     Bir aydır gece gündüz demeden ot biçip kurutmaya çalıştıklarını söyleyen Somuncu, şunları kaydetti:
     Karadenizde kadın olmak çok. Karadenizde erkekler gurbete gider, kadınlar ise geride kalan işleri yapar. Biz de aynı şekilde yazdan hazırlığımızı yapıyoruz. Kışın büyükbaş hayvanlarımızın karınlarını doyuracağı otları önce tırpan ile biçip ardından güneşli ortamda kurumasını sağlıyoruz. Bu kuruma işi bittikten sonra da otları depolayarak kışa bekletiyoruz. İşimiz zor, ama hayvanlarımızın ihtiyaçlarını da gidermek için çalışmak zorundayız. Önce hayvanlarımız için çalışıyoruz. 10 adet büyükbaş hayvanım var. Bu nedenle işimizi sıkı tutuyoruz. Daha sonra kendi ihtiyaçlarımız için çalışmalara başlayacağız. Yakacak odunumuzu ve yiyeceklerimizi temin etmeye çalışacağız.
    
     -Bir gün içinde ortalama 12 saat çalışıyoruz-
    
     Necla Zaimoğlu ise, Haziran ayından beri tarla ve arazide çalıştıklarını söyledi.
     Sabah erken saatlerde girdikleri araziden akşam geç saatlerde çıktıklarını ifade eden Zaimoğlu, Bir gün içinde ortalama 12 saat çalışıyoruz. Şu anda ilk olarak hayvanlarımızı düşünerek onların yiyecekleri otları temin etmeye çalışıyoruz. Bu hazırlığımız bir süre daha devam edecek. Ondan sonra kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışacağız dedi.
     Karadeniz Bölgesindeki kadınların hemen hemen tamamının aynı işleri yaptığını da belirten Zaimoğlu, şöyle devam etti:
     Biz bunu yapmazsak kimse yapmaz. Bu nedenle kendi işimizi kendimiz yapmak zorundayız. Şu anda ot biçip kurutmaya çalışıyoruz. Yaptığımız iş çok zor olsa da artık biz alıştık. Çünkü her yıl aynı işi yapıyoruz.
     Bir diğer Karadeniz kadını Belma Tepe de ilçede büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptıklarını ve bu nedenle hayvanlarının yiyeceklerini hazırladıklarını kaydetti.
     Ot biçme, kurutma ve toplama işlerini tek başlarına yapmaya çalıştıklarını söyleyen Tepe, Her sene aynı işi yapıyoruz. Her ne kadar işimiz zor olsa da artık alıştık. Tek bir amacımız var o da hayvanlarımızın kışın aç kalmaması. Çünkü bölgemizde kış çok sert geçiyor. Hazır saman ve diğer yiyeceklerde pahalı oluyor. Biz de yaz ayından işimizi halletmeye çalışıyoruz.
     Tepe, ot biçme ve kurutma işinde erkeklerin de yardımcı olduğunu, ancak ağırlıklı olarak kadınların çalıştığını da sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Karadenizli kadınların kış hazırlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER